Koliko su opasni parabeni iz kozmetike?

Konzervansi parabeni se u kozmetici nalaze još od pedesetih godina prošlog veka. Farmaceuti su se odlučili da dodaju ove aditive, kako bi sprečili razvoj bakterija u kozmetici, nakon što je jedan pokvareni losion izazvao gotovo epidemiju slepila u Americi.

Izvor: The New York Times

Subota, 01.02.2014.

19:15

Default images

Danas se koriste u gotovo svim kozmetičkim i preparatima za ličnu higijenu, a ima ih i u nekim vrstama namirnica.

Američka Agencija za hranu i lekove ih opisuje kao bezopasne, barem u količinama od 0,01 do 0,3 procenta, koliko se nalazi u većini proizvoda.

Međutim, poslednjih godina sve češće se čuje glas onih koji smatraju da su parabeni opasni, a naročito posle istraživanja iz 2004. koje je pokazalo da su u tumorima raka dojke pronađeni sastojci parabena.

Iako nikada nije utvrđena njihova povezanost sa rakom, istraživanje je pokazalo da parabeni u organizmu oponašaju slab estrogen, sposoban da izmeni ćeliju u laboratorijskim uslovima i poremeti njen razvoj.

Međutim, stručna javnost i dalje insistira na tome da su u koncentracijama u kojima se nalaze u kozmetici suviše slabi, da bi predstavljali pretnju.

Glavni problem je njihova rasprostranjenost – nalaze se u između 13.000 i 15.000 proizvoda za ličnu negu, pa je reč o dugoročnoj i konstantnoj izloženosti.

Analize Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD iz 2006. pronašle su tragove parabena u organizmima 90 odsto testiranih ljudi.

Osim toga, nedavni izveštaj studije objavljene u Environmental Science & Technology pokazao je da se parabeni nalaze u toliko preparata, da čak i deca dobijaju relativno visoku dozu.

Ukoliko strahujete da se suviše izlažete ovom konzervansu, pronađite prirodnije varijante kozmetike koje ga ne sadrže, a kojih u poslednje vreme ima sve više na našem tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: