Lek za koji je Tramp govorio da je "čudotvoran" ipak ne treba da se primenjuje u terapiji?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da lek hidroksihlorokin, za koji je bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio da je "čudotvoran" i da će promeniti tok pandemije, ne bi trebalo da se koristi za sprečavanje infekcije koronavirusom.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

11:35

Lek za koji je Tramp govorio da je
Ilustracija/Foto: Rocketclips, Inc./Shutterstock

Kako upozoravaju stručnjaci ove organizacije, taj lek ne utiče značajno na pacijente koji su već zaraženi.

U britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal) stručna komisija SZO navela je da ovaj antiinflamatorni lek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije i da nije vredan istraživanja u daljim studijama o mogućim načinima lečenja kovida 19, piše Independent.

Ovi stručnjaci, naime, ukazuju da je to njihova snažna preporuka, koja je zasnovana na "veoma sigurnim dokazima" iz šest nasumičnih i kontrolisanih ispitivanja, a u kojima je učestvovalo više od 6.000 ljudi. među njima je bilo onih za koje se znalo da su bili izloženi koronavirusu, ali i oni koji nisu.

Stručnjaci su poručili da ovaj lek nije više prioritet za istraživanje i da bi resurse trebalo preusmeriti na procenu drugih, "perspektivnijih lekova".

Trampa, koji je govorio da i sam koristi hidroksihlorokin, mnogi su kritikovali zato što za ovaj lek navodi da je "čudotvoran". Američka Uprava za hranu i lekove saopštila je ranije da efikasnost i bezbednost ovog leka nisu dokazane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: