Sreda, 21.08.2019.

18:06

Prepoznajte simptome nedostatka gvožđa i reagujte na vreme

Veoma je važno da vaše telo dobija dovoljno vitamina i minerala kako bi normalno funkcionisalo.

Izvor: B92

Prepoznajte simptome nedostatka gvožđa i reagujte na vreme
Foto: Depositphotos/frenta

Nedostatak gvožđa može da izazove ozbiljne posledice pa je važno da na vreme prepoznate simptome. Nedostatak gvožđa čini vas osetljivijim na infekcije, bolest i povećava rizik od razvoja nekih srčanih i bolesti pluća. Do nedostatka dolazi kada imate manje crvenih krvnih zrnaca nego što je to normalno.

Potrebno je kako bi se stvarao hemoglobin, a ako ga nema dovoljno u telu, onda tkiva i mišići ne dobijaju dovoljno kiseonika i ne mogu da rade kako treba.

Simptomi na koje morate da obratite pažnju su:
  • umor i nedostatak energije;
  • gubitak daha;
  • problemi sa srcem;
  • bleda koža;
  • glavobolja;
  • promene u čulu ukusa;
  • svrab;
  • osetljiv i neobično gladak jezik;
  • opadanje kose.


Može da ga uzrokuje neadekvatna ishrana kada se unosi manje namirnica koje sadrže gvožđe. Ima ga u mesu, ribi i zelenom lisnatom povrću, piše Dejli star (Daily Star). Telo ga ne apsorbuje iz hrane ako unosite previše kravljeg mleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: