Stop gripu: Ovako ćemo sprečiti buduće epidemije? VIDEO

Epidemija gripa i dalje odnosi živote: 29 umrlih i preko 100.000 obolelih je trenutni bilans u Srbiji. Odgovor na pitanje može li se i kako taj broj ubuduće bolje kontolisati i smanjiti ponudila je Asocijacija kliničkih inženjera Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

10:17

Stop gripu: Ovako ćemo sprečiti buduće epidemije? VIDEO
Foto: AllaSerebrina / Depostiphotos

Formiranje posebnih centara za zaštitu obolelih, prvo u velikim gradovima, predlažu iz te asocijacije kao rešenje.

Njihov predstavnik Zoran Bjelica kaže da se u razvijenim zemljama formiraju posebni centri za urgentne situacije poput ove sa gripom i da su funkcionisanjem godinama unazad dokazali da je to dobro rešenje.

"Govorim o posebnoj podršci obolelim pacijentima u borbi za preživljavanjem. To bi bili specijalizovani centri iskljucivo namenjeni teško obolelim od gripa. Svetska literatura govori da ukoliko ne postoje specijalizovani centri šanse za preživljavanjem su oko 30 procenata, a ukoliko ih imamo oko 82 odsto."

Bjelica kaže da bi prvo trebalo da se otvore takvi centri u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz obavezne mobilne centre u drugim mestima.

On ističe da je razočaravajuće to što, kako je rekao, Ministarstvo zdravlja nije preduzelo nikakvu akciju i ne radi se na posebnoj podršci medicini vezano za borbu sa ovom teškom situacijom.

"Ovo nije ništa novo i nisu posebno novi zahtevi. Potrebne mašine već postoje u Srbiji i to ne bi bio dodatni trošak već preraspodela sredstava u kriznim situacijama."

Razgovor sa Bjelicom u vestima jutarnjeg programa TV Prve možete pogledati u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: