"Nema opasnosti od širenja koronavirusa u Srbiji"

Epidemija koronavirusa okončaće se za tri, četiri meseca, čemu će značajno pomoći proleće, dok je moguće da se nekoliko slučajeva pojavi i u Srbiji, ali je nemoguće da se virus u našoj zemlji proširi, kaže sprski epidemiolog u penziji Radmilo Petrović.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 02.02.2020.

09:30

Foto: depositphoto/rbhavana

Petrović navodi da opasnost od virusa za svet nije toliko značajna, kao i da je najveća za Kinu, ali da će se i tamo širiti još nekoliko nedelja, ili mesec, dva.

"Može da se desi da jedan, dva ili tri zaražena dođu u Srbiju, ali će odmah biti smešteni u karantin, čime će širenje virusa biti sprečeno. Nema opasnosti, ni panike. Moja prognoza je da će u Kini, dolaskom lepog vremena i proleća, situacija da se smiruje", kaže Petrović za Kurir.

Na pitanje koliko lako i brzo se ovaj virus širi, Petrović odgovara da se prenosi dominantno respiratornim putem, odnosno kapljicama koje izlaze nakon kijanja i kašljanja.

"To su kapljične sluzi sa puno virusa, sasuše se u vazduhu, lebde, postanu takozvana kapljična jezgra i ostaju dugo u vazduhu. Maske treba nositi i u zatvorenom prostoru", napominje Petrović.

Prema njegovim procenama, virus je prešao sa neke toplokrvne životinje na ljude i dosta je otporan tako da može da se u pomenutim kapljicama dugo zadrži u spoljašnjoj sredini.

Petrović dodaje i da se virus u organizmu duže zadržava od gripa, ali ističe i da će polako početi da gubi na svojoj agresivnosti, čime će polako početi i da opada broj smrtnih slučajeva, dok je trenutno u toku najsmrtonosniji prvi udar.

"U februaru će možda biti ista situacija kao u januaru, a od marta će (broj smrtnih slučajeva) da se smanjuje, a smanjivaće se i broj obolelih...Smrtnost će biti manja u odnosu na SARS", ocenjuje epidemiolog Petrović, koji je radio na Institutu "Torlak".

On ocenjuje i da vakcina protiv virusa neće biti gotova pre jeseni, jer treba da se završe sva ispitivanja i proizvede 2,5 do 3 milijarde doza vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: