Sony predstavio BDXL diskove kapaciteta 128GB

Sony je proizveo prve industrijske četvoroslojne Blu-ray diskove. Novi BDXL diskovi mogu da uskladište čak 128GB podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2018.

08:24

Sony predstavio BDXL diskove kapaciteta 128GB
Thinkstock / Ilustracija

Blu-ray diskovi nisu rewritable, što znači da je sadržaj na njih moguće upisati samo jednom, a zahtevaju specifične Blu-ray drajvove za ubacivanje podataka.

Pre ovog razvoja, Blu-ray je bio ograničen na tri sloja i kapacitet do oko 100GB. Sony ističe da su novi diskovi četiri puta brži u snimanju podataka u odnosu na regularne Blu-ray modele.

Novi BDXL Blu-ray modeli bi mogli pomoći olakšavanje smeštanja sadržaja koje potrošači konzumiraju, a ovo se posebno odnosi na gejmere.

Današnje igre su sve veće i veće (Red Dead Redemption 2 se, na primer, isporučuje na dva dvoslojna Blu-ray diska) i često zahtevaju ogromne zakrpe koje zahtevaju 50 i više GB instalacije.

Četvoroslojni 128GB BDXL Blu-ray diskovi kompanije Sony koštaju 13 evra po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: