Stručnjak za robotiku upozorava: Seks-roboti vas mogu ubiti

S obzirom na opšti porast popularnosti robota za seks, mnoge je zabrinula mogućnost da nepoželjna osoba te robote u najgorem trenutku može da hakuje i okrene protiv vlasnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

22:24

Stručnjak za robotiku upozorava: Seks-roboti vas mogu ubiti
Foto: Thinkstock

Ilustracije radi, mašine ovog tipa mogu biti teške preko 100 kilograma, a opremljeni su mehaničkim rukama i nogama koje uz navođenje hakera mogu uzbuđenog seksualnog partnera uz malo truda da pretvore u mrtvog seksualnog partnera.

Nik Paterson, predavač specijalizovan za tehnologiju na Univerzutetu Dikin u Melburnu veruje da će roboti za seks, kao i brojni drugi proizvodi za dom, biti spojivi na internet. Kao i kod drugih uređaja verovatno drukčijih namena, postoji rizik da će ih neko pre ili kasnije hakovati, piše TechSpot.

"Hakeri mogu da hakuju robota i preuzmu kontrolu nad svakim njegovim delom uključujući ruke, noge i dodatne alate poput noževa ili aparata za varenje", upozorava Paterson.

Ozbiljna pretnja ili skeč komedija?

U ovom trenutku priča o seksualnim terminatorima zvuči kao scenario apsurdne komedije. Ipak, uzmete u obzir da će svi ti uređaji jednom sigurno biti spojeni na mrežu i imati napredne funkcije. Neke od njih mogu imati veze sa ranjivom veštačkom inteligencijom što znači da ne govorimo o nečemu što se nikad ne bi moglo dogoditi.

Ako vam treba još razloga za zabrinutost, uzmite u obzir da je prošlog meseca IOActive demonstrirao da može da hakuje i upravlja robotima iz daljine. Preuzeo je kontrolu nad mini robotom UBTech Alpha 2 i pretvorio ga u mini-ubicu Chuckyja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: