Koliko su zaista sigurne lozinke koje koristite?

S vremena na vreme na društvenim mrežama vidimo hakovane profile prijatelja koji zatim piskaraju gluposti i pozivaju vas da skinete malware na 'najboljem linku svih vremena'. Zbog svega toga sledi još jedna 'lekcija' o lozinkama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.12.2016.

10:20

Koliko su zaista sigurne lozinke koje koristite?
Foto: Thinkstock

Možda mislite kako je vaša lozinka „P455W()rD“ genijalno rešenje i da ste sigurni kao u atomskom bunkeru, ali niste sigurni, nasumičnim pokušajem bi vas hakovali u roku od jednog minuta. Tome u prilog ide i novo istraživanje koje je sproveo nemački institut Haso-Platner. Osim što je gornji primer jednostavan za pogađanje, dodatni problem je što tu istu lozinku sigurno koristite na još XYZ mesta, piše ictbusiness.info.

Pametni ljudi s instituta Haso-Platner proučavali su milijardu korisničkih naloga iz preko 30 različitih leakova i hakerskih proboja i otkrili kako su 27 odsto korisničkih lozinki bile gotovo identične onima korišćenim na drugim servisima povezanim s istom e-mail adresom, a čak 20 odsto ih je bilo potpuno identično.

Dakle, ne treba biti genije i zaključiti da korišćenje iste lozinke svuda po internetu nije baš mudra odluka, jer se u slučaju bilo kakvog sigurnosnog proboja na samo jednom servisu otvara potencijalna opasnost da vam hakovani budu svi vaši korisnički nalozi, a najnezgodniji bi bili oni koji uključuju vaše

Prema istraživanjima, ovo je 5 najčeščih loziniki:
123456
123456789
111111
qwerty
12345678

Ako ste se već uhvatiti posla oko menjanja lozinki, svakako razmislite i o korišćenju nekog od besplatnih password managera, kao što je npr. LastPass, 1password, Dashlane ili KeePass koji je između ostaloga i open source, piše ictbusiness.info.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: