Najzanimljiviji projekti na kojima rade inženjeri Facebooka

Facebookovi inženjeri nedavno su Marku Zakerbergu predstavili projekte na kojima su radili poslednjih meseci.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

08:33

Najzanimljiviji projekti na kojima rade inženjeri Facebooka
Foto: Gettyimages

Poput Googlea, i Facebook svojim zaposlenicima omogućava da deo svog vremena odvoje za razvoj sopstvenih projekata, a neki od najpoznatijih takvih projekata rezultirali su novim opcijama na ovoj mreži poput prvog video playera, chat sistema itd. Nakon što Facebookovi inženjeri u kompaniji predstave projekte na kojima rade, sledi glasanje, a projekte sa najviše glasova inženjeri jednom u mesec ili dva predstave Marku Zakerbergu i ekipi iz upravnog odbora koji odlučuju o njihovoj budućnosti i najbolje i najzanimljivije ideje idu dalje u razradu i gotove proizvode na kraju najčešće implementiraju u ovu mrežu.

Na Business Insideru nabrojali su projekte na kojima su radili inženjeri iz ove kompanije u poslednje vreme i koji su predstavljeni Zakerbergu i ostalim direktorima kompanije koji će odlučiti s kojim će projektima krenuti u dalji razvoj.

Jedan od najzanimljivijih projekata jesu ručne kontrole za Oculus VR sustav za virtuelnu stvarnost koje simuliraju osećaj hladnoće i topline – npr. osetićete toplinu na rukama kada u virtualnom svetu grejete ruke nad vatrom.

Zahtev za lokacijom u Messengeru – prijateljima s Facebooka koji se ne javljaju i bojite se da su nestali ili se nešto s njima dogodilo, moći ćete putem Messengera poslati zahtev za lokaciju. Nakon primljenog zahteva krenuće odbrojavanje tokom kojeg korisnik može da prihvati ili odbije taj zahev, ali ako ne reaguje na njega, nakon nekog vremena Messenger će sam poslati lokaciju korisnika.

GIF-ovi unutar komentara na objave na Facebooku – Zakerberg smatra kako bi ovo bila jedna od korišćenijih opcija na ovoj mreži.

Slanje offline poruka – ova opcija omogućila bi i korisnicima bez pristupa internetu slanje poruka i to 'korišćenjem WiFi signala u svojim telefonima', a Zakerberg je komentarisao kako je to opcija o kojoj je razmišljao dugo vremena.

Deljenje fotografija i video-zapisa bazirano na objavama u komentarima – ova opcija omogućuje pravljenje albuma (i njihovo deljenje) s fotografijama i video-zapisima koji se objavljuju u komentarima na objave, fotografije i video-zapise na Fejsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: