M1 Ultra je najmoćniji Apple čipset

Apple je svojoj familiji čipova dodao najnovijeg člana, a u pitanju je M1 Ultra.

Izvor: B92, 9to5Mac

Sreda, 09.03.2022.

09:04

M1 Ultra je najmoćniji Apple čipset
Foto: Profimedia

Prošle godine, kompanija je objavila M1 Pro i M1 Max čipove, koji su na 14-inčni i 16-inčni MacBook Pro doneli još bolje performanse. Sada je tu M1 Ultra, koji praktično čini dva spojena M1 Max čipa, što mu omogućava još bolje performanse u intenzivnim kreativnim aplikacijama, kao što je obrada videa i 3D renderovanje. Tokom zvanične objave, Apple je otkrio da M1 Max čipovi imaju tajnu funkciju: "die-to-die" interkonekciju pod nazivom UltraFusion, a koja omogućava povezivanje više čipova. Apple ističe da UltraFusion povezivanje može da podrži protok do 2,5 terabajta u sekundi.

Sam M1 Ultra sadrži 114 milijardi tranzistora i podržava do 128GB objedinjene memorije sa protokom od 800 GB/s. Ultra ima i CPU od 20 jezgara (16 visokih performansi i četiri efikasna), kao i 64-jezgarni GPU. Apple tvrdi da nudi do osam puta bržu grafiku u odnosu na originalni M1 čip.

M1 Ultra će debitovati na novom Apple Mac Studio mini-desktop računaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: