Samsung predstavio plan izrade čipova i očekuje prve 3nm čipove u 2022. godini

Samsung želi da ostane konkurentan uprkos globalnom nedostatku komponenti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

12:35

Samsung predstavio plan izrade čipova i očekuje prve 3nm čipove u 2022. godini
Foto: Szasz-Fabian Jozsef / Shutterstock.com

Tokom godišnjeg Samsungovog Foundry foruma, Choi Si-young je govorio o budućnosti Samsungove proizvodnje čipova i o tome šta će globalna nestašica značiti za budućnost njihovog poslovanja. Si-young je predsednik i čelnik Samsungovog preduzeća Foundry Business i govorio je o Samsungovim planovima za izradu 3nm i 2nm čipova.

Si-young je ponovio da će Samsung "voditi najnaprednije tehnologije, dok će u skaliranju čipova otići korak dalje". Čak i u toku nestašice čipova, kompanija očekuje da će svega nekoliko kompanija biti opremljeno za trku u proizvodnji čipova.

Za početak, masovnu proizvodnju čipova na 2nm procesu Samsung planira da započne 2025. godine. Sadašnja generacija pametnih telefona kompanije Samsung i Apple (proizvedeni od strane Samsunga, Qualcomma i TSMCa) pokreću SoC-ovi izgrađeni na 5nm procesu.

Prve čipove zasnovane na 3nm čipovima, proizvođač očekuje da će početi da proizvodi u prvoj polovini 2022. Ovi novi čipovi trebalo bi da povećaju performanse za 30% i da koriste upola manje energije zahvaljujući 3nm gate-all-around (GAA) tehnološkom rešenju. Navodi se da će čip zauzimati do 35 odsto manje prostora od svog 5nm rođaka.

Ti čipovi će se proizvoditi u Samsungovoj fabrici u jugozapadnoj Koreji, u gradu Pyeongtaek - koja se trenutno proširuje kako bi podržala veće kapacitete. Planirana je i fabrika za proizvodnju za američko tržište, mada su detalji o njenoj lokaciji nepoznati. U međuvremenu, očekuje se da će druga generacija 3nm čipova početi sa proizvodnjom 2023. Kompanija je čak otkrila da su čipovi u 2nm procesu u ranoj fazi razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: