"Lošem momku" sveta tehnologije preti doživotni zatvor

Prezime Džona Mekafija vam je poznato - on je osnovao kompaniju koja stoji iza jednog od najpoznatijih softverskih antivirusa. Međutim, osim što je uspešan preduzetnik, Mekafi je i prilično kontroverzna ličnost.

Izvor: B92

Petak, 05.03.2021.

19:36

Foto: Profimedia

Uhapšen je u Španiji, u oktobru prošle godine, pod optužbom da je utajio porez i izvršio niz prevara koje se, između ostalog, tiču i kriptovaluta. Od tada je u pritvoru, a čeka se njegovo izručenje u SAD.

Prema optužnici koja je danas "otpečaćena", Mekafiju se na teret stavljaju i pranje novca, kao i prevare sa osiguravajućim društvima, prenosi Business Insider.

Ukoliko bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, očekuje ga doživotna zatvorska kazna. Kako se navodi, Mekafi i jedan njegov saradnik navodno su zaradili više od 13 miliona dolara tako što su, između ostalog, prevarili investitore u vezi sa kriptovalutama, tako što je Mekafi putem društvenih mreža promovisao niz inicijalnih ponuda novčića (ICO), a da nikoga nije obavestio da je plaćen da to uradi. Problemi sa zakonom i ranije

Mekafijev životni put je bio veoma dinamičan. Počeo je kao prodavac od vrata do vrata, zatim je osnovao kompaniju koja stoji iza jednog od najpoznatijih softverskih antivirusa, a oprobao se kao preduzetnik u sektorima smartfon aplikacija, joge, biljnih antibiotika i kriptovaluta.

U međuvremenu je imao i niz problema sa zakonom - zbog proizvodnje i posedovanja narkotika, oružja, a bio je čak optužen za ubistvo komšije u Belizeu, zbog čega je bio u bekstvu.

Zbog tog slučaja mu je sud na Floridi naložio da plati 25 miliona dolara porodici žrtve, ali je Mekafi na Tviteru objavio da to neće uraditi. Porodica ubijenog komšije se i dalje nada da će Ministarstvo pravde SAD i vlasti Belizea sprovesti istragu do kraja.

Stigao je Mekafi i da se kandiduje dva puta na predsedničkim izborima u SAD, ali ga njegova Libertarijanska stranka nijednom nije odabrala kao glavnog kandidata.

Bez obzira na sve optužbe, Mekafi i dalje ima više od milion Twitter pratilaca - na toj društvenoj mreži sebe je opisao kao "Ljubitelja žena, avanture i misterije".

O njegovom imidžu, ali i načinu života, zbog čega ga mnogi zovu "Lošim momkom sveta tehnologije" dosta govori i ovaj video-snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: