WoT – Istorijski kutak – kada ronioci zarobe tenk!

Kada se govori o odnosima Narodne republike Kine i SSSR-a u drugoj polovini 20. veka obično svi uzimaju zdravo za gotovo da su oni bili dobri s obzirom da su obe zemlje bile komunističke u hladnom sukobu sa kapitalističkim Zapadom.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2016.

17:52

WoT – Istorijski kutak – kada ronioci zarobe tenk!
Foto: Wikimedia Commons

Ipak krajem 50ih i tokom 60ih godina prošloga veka tenzije između dve države su bile velike a kulminirale su otvorenim sukobom koji je imao za posledicu zarobljavanje od strane Kineza tada vrhunskog sovjetskog tenka – T-62!

Zahlađenje odnosa

Kako je komunizam prevladao u Kini nakon Drugog svetskog rata logično je da je ta država postala veliki saveznik SSSR-a. To se posebno pokazalo tokom rata u Koreji gde su nastupali praktično sa iste pozicije. Međutim već krajem 50ih godina postaje jasno da ove dve države obe žele da postanu vodeća komunistička sila na svetu i odnosi počinju da bivaju sve hladniji i kreće se u razmatranje različitih spornih pitanja. Jedna od bitnih razmirica između dve države je bilo i pitanje granica u Sibiru jer je Mao Ce Tung u nekoliko navrata ustvrdio kako je krajem 19. veka Carska Rusija iskoristila slabosti Kine i pravila sporazume o razgraničenju na štetu kineske strane. Jedno od spornih pitanja je bilo i ostrvo Ženbao kako su ga zvali Kinezi, odnosno ostrvo Damanski kako su ga nazivali Rusi. Nenaseljeno ostrvo na reci Usuri već krajem 50ih postaje poprište čarki sovjetskih i kineskih graničara, a posle 1964. godine obe strane kreću da gomilaju trupe u regiji.

Zajednički razvoj tenkova

Foto: Wikimedia Commons
Uporedo sa opštim političkim odnosima između dve sile razvija se i saradnja na polju razvoja tenkova, što nas u ovom slučaju najviše interesuje. SSSR Kini isporučuje veće količine T-34-85 tenkova, a i sami Kinezi su razmišljali o proizvodnji ovog modela pa su čak napravili i svoju oznaku Type-58. Interesantno je primetiti je je Kina pored SSSR-a bila jedini korisnik IS-2 teških tenkova, tenkova koji su nosili ime Josifa Staljina. Saradnja se produbljuje i sredinom 50ih godina Kina kreće u proizvodnju svog prvog „domaćeg“ tenka – Type-59, za one koji igraju World of Tanks itekako poznato vozilo. Domaćeg je ovde pod navodnicima zato što je suštinski bio kopija sovjetskog T-54A tenka s nekim modifikacijama u startu. Jedno vreme im je čak i SSSR isporučivao livene komponente za oklop s obzirom da Kinezi još nisu bili ovladali tehnologijom pravljenja takvog oklopa. Inače sam proizvođač je za Type-59 koristio oznaku WZ-120 koja vam je takođe poznata iz World of Tanks. Međutim dolazi do razlaza između Kine i SSSR-a i tu prestaje dalja saradnja na razvoju tenkova. S obzirom da su imali licencu za Type-59 Kinezi nastavljaju proizvodnju tokom 60ih godina, ali krajem ove dekade je očigledno da njihov tenk gubi prednost u odnosu na druge konkuretne u svetu.

Kinesko-sovjetski sukob 1969. Godine

Foto: Wikimedia Commons
Čarke oko ostrva Ženbao kulminiraju 2. marta 1969. godine kada kineski vojnici prave zasedu sovjetskoj patroli i nanose im velike gubitke od 94 ranjena i 59 mrtvih, uključujući i jednog pukovnika. Sovjeti odmah uzvraćaju udarac, bombarduju kineske položaje artiljerijom i nastavljaju se sporadični sukobi oko ostrva manjim intenzitetom.

Ključni momenat za našu priču se dešava 15. marta kada Sovjeti odlučuju da pošalju četiri tada super tajna T-62 tenka da pomognu u zauzimanju ostrva. Dok su još prelazili reku vodeći tenk biva onesposobljen, nije najjasnije da li je bila u pitanju mina ili ručni raketni bacač sa kineske strane. Sam oklop tada najmodernijeg T-62 je bio i više nego dovoljan da izdrži ovakav napad ali su mu gusenice bile oduvane. Ostala tri tenka se povlače i T-62 ostaje nasukan na sred zaleđene reke. Nastaje prava drama – dok Kinezi u prvom trenutku nisu shvatili šta se desilo Sovjeti već užurbano planiraju kako da izvuku svoju najnoviju tehnologiju da ne padne u ruke druge strane. Tokom nekoliko dana posade neuspešno da se domognu tenka i da ga osposobe, ali ih Kinezi sveki put dočekuju pešadijskom i artiljerijskom vatrom. Sovjeti onda odlučuju da tenk mora biti uništen da ne bi pao u ruke neprijatelju i šalju ekipu da postavi eksploziv i raznese tenk. Pod okriljem noći specijalci su trebali da postave eksplozivna punjenja ali ih primećiju kineski stražari i otvaraju vatru pa je i ovaj pokušaj neupešan. Onda se Sovjeti odlučuju na bombardovanje artiljerijom ali bezuspešno – oklop T-62 je previše jak. Sada su već i Kinezi shvatili da je tu nešto jako bitno s tim tenkom kad je celokupna sovjetska strana fokusirana samo na njega i odlučuju da i oni pokušaju da ga zauzmu i vrate na obalu. Tokom nekoliko noći kineski inženjeri uspevaju da se prikradu teku i da pokupe nekoliko modula koji su bili dovoljno laki da se ponesu, radio, nišanske sprave i slično. Ključni momenat se dešava 2. aprila 1969. Godine kada kineske vojnike ponovo dočekuju baraži sovjetske artiljerije. Kako je vreme već postajalo toplije a i reka je pod konstantnim bombardovanjem led puca i tenk tone na dno reke! Sovjeti prave grešku smatrajući da Kinezi neće uspeti da T-62 izvuku sa rečnog dna.

Kineske vlasti angažuju specijalni odred ronilaca koji imaju jako loša odela ali junački skaču u ledenu vodu i uspevaju da zakače čelične sajle za potopljeni tenk. Sada se javlja problem što Kinezi nemaju u blizini dovoljno veliko vitlo kojim bi izvukli poprilično teški tenk iz vode i odlučuju da na samoj obali naprave čekrk koji će pogoniti ljudska snaga – vojnici. Posao izvlačenja ide jako teško i u nekom momentu Sovjeti ponovo shvataju šta se dešava i bombarduju položaje uništavajući i kablove i čekrk. Kinezi tada onda dopremaju vozila za izvlačenje tenkova iz fabrike u gradu Baotou koji je udaljen nekih 2.500 kilometara od Ženbao ostrva. Vozila uspevaju da pokrenu tenk, ali kako su ronioci radili u teškim uslovima u ledenoj vodi kablove su zakačili za kupolu i u prvom momentu samo ona izlazi na obalu. Konačno 29. aprila 1969. godine ronioci uspevaju da zakače i trup tenka i vučna vozila ga vade na obalu i odmah se brzo transportuje u kineske fabrike tenkova na kopiranje.

Interesantno je napomenuti da je potpuno restauriran T-62 tenk održan do današnjih dana u Vojnom Muzeju Kineske Narodne Revolucije u Pekingu. Nakon ovoga se u avgustu 1969, dogodio još jedan konflikt između SSSR i Kine koji je potencijalno mogao da se razvije u nuklearnu razmenu ali do toga na sreću nije došlo i nastavilo se s mirnijim političkim prilikama.

Posledice

Foto: Wikimedia Commons
Kinezi su od T-62 imali puno da nauče – pre svega sovjetski Luna IR sistem noćnog nišana je tada bio revolucionaran a takođe i top sa glatkom cevi kalibra 115mm je bio mnogo napredniji po pitanju probojnosti od onoga čime su oni raspolagali. Na bazi ovog vozila Kinezi razvijaju model radne oznake WZ-121, opet poznat iz igre World of Tanks a kasnije u upotrebu ulazi kao Type-69. Type-59 i Type-69 su vizuelno vrlo slični, kao i njihov naslednih Type-79 ali svaki nosi određena unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak vojska Narodne republike Kine nije bila naročito impresionirana Type-69 tenkom ali je on ironično postao jedan od njihovih najboljih izvoznih proizvoda. Kako su se odnosi Kine i Zapada poboljšali tokom 80ih godina tenk je čak dobio i neke modifikacije koje su uključivale opremu drugih zemalja. Ovaj model je izvožen u veliki broj zemalja Trećeg sveta gde se dosta često koristio rame uz rame sa svojim „polu bratom“ T-62. Jedan od takvih primera je i Irak gde će Type-69 i T-62 zajednički dočekati sukob Prvog Zalivskog rata, ali je naravno jasno da tridesetak godina kasnije oni nisu bili u mogućnosti da se značajnije suprotstave znatno modernijim vozilima a naravno ni ogromnoj prevlasti u vazduhu.

Slučaj zarobljavanja T-62 je kineskoj vojnoj industriji doneo mnogo samopouzdanja da se otrgne od sovjeta i započne sopstveni razvoj koji u poslednjim godinama kulminira vrlo naprednim vozilima.

Izvor: klanrur.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: