Prelazite na Linux? Evo pet popularnih okruženja

Himanshu Arora sa stranice TechSpot.com donosi pregled nekih od popularnih Linux radnih okruženja, napomenuvši da osim izgleda interfejsa i određenih elemenata, u odnosu na OS X i Windows, Linux omogućava izmenu funkcionalnosti i podešavanja. Zato u nastavku sledi nekoliko opcija po njihovom izboru.

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Nedelja, 24.08.2014.

09:35

Default images

Prvi na listi je, gotovo neizbežno - Gnome (GNU Network Object Model Environment). Reč je o jednom od najstarijih i najkorišćenijih Linux radnih okruženja, koji je u svom dizajnu prilagođen za jednostavnost, pristupačnost i lakoću lokalizacije.

Projekat su 1997. godine pokrenuli Miguel de Icaza i Federico Mena, kao svojevrsnu reakciju na KDE. Gnome u verzijama 3.x donosi dosta kompatibilnosti u rešenjima namenjenima mobilnim uređajima, ali navodno nije impresionirao veći deo svojih korisnika. Za prednosti autor Arora izdvaja brzinu interfejsa i mnoštvo prečica na tastaturi, dok su za negativne strane priče izdvojeni ne preterano inteligentna pretraga za aplikacijama i potreba na navikavanje.

Cinnamon je zasnovan na Gnomeu 3.x, a ovo radno okruženje pokušava da pruži više inovativnosti uz korisničko iskustvo blisko Gnomeu u verzijama 2.x. Lako je za pogoditi, i ovo okruženje je nastalo upravo kao reakcija na tranziciju Gnomea iz verzije 2 u verziju 3. Tim koji stoji iza Linux Mint je 2012. odlučio je da kreira nešto što bi više odgovaralo njihovim dizajnerskim ciljevima. Cinnamon okruženjem je lako upravljati, a kombinuje snagu Gnomea s sopstvenim rešenjima.

Od negativnih stavki izdvajaju se potreba za 3D akceleracijom interfejsa, što dovodi do niza problema sa kompatibilnošću i potencijalne nestabilnosti u odnosu na starija i zrelija radna okruženja.

Mate okruženje pruža “klasičan” interfejs poznat starijoj publici. Pruža Gnome 2 okruženje uz brojne nove aplikacije, a poput Cinnamona, moguće ga je pronaći kao jedno od zadatih rešenja za Linux Mint. Ipak, može se koristiti s većinom drugih popularnih Linux distribucija (Debian, Ubuntu, Fedora i dr.).

Na samom kraju, reč je o replici Gnomea 2 sa različitim nadogradnjama, a u radu je prilagođen za slabiji hardver od Cinnamona. Što se negativnih strana tiče, nešto je manjih mogućnosti i može se činiti preterano zastarelim.

Unity je pak razvijen od nešto snažnijih ruku - iz kompanije Canonical, autora Ubuntu OS-a. Arora napominje da nije reč o “radnom okruženju” kao takvom, već o grafičkom shellu za Gnome radno okruženje. U praksi to znači da je reč o izmenjenom interfejsu, uz funkcionalnost, aplikacije i biblioteke iz Gnomea 3.x. Upravo intefejs izdvaja Unity od ostatka priče, jer je posebno prilagođen pretraživanju različitog materijala - bilo da je reč o aplikacijama ili datotekama.

Negativnu stranu priče čine hardverski zahtevi i frustrirajući elementi kod rada s više ekrana.

KDE (K Desktop Environment) je takođe jedno od najstarijih i vizuelno najprivlačnijih okruženja. Uključeno je u brojne Linux distribucije i ima vrlo brojne korisnike. KDE pruža minimalistički i čist interfejs, koji se vrlo lako može zagušiti i nakrcati widgetima, što samo svedoči njegovoj prilagodljivosti. Arora kao lošiju stranu ovog rešenja vidi složenost za početnike i otežan rad na starijem hardveru.

Foto: Flickr/Mtellin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: