Polovina privrednika sprema otkaze

Preko 50 odsto privrednika u Srbiji smatra da će u narednih godinu dana, zbog pada prometa roba i usluga, biti primorani da smanje broj zaposlenih.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.07.2012.

14:45

Default images

Privrednike najviše opterećuju visoki porezi i doprinosi na zarade, obaveza uplate PDV pre nego što firme naplate svoja potraživanja, veliki broj parafiskalnih nameta i njihova visina, velika birokratija i visoke kamate na kredite i pozajmice, pokazuje anketa koju je među 712 malih, srednjih i velikih preduzeća sprovela Unija poslodavaca Srbije.

Čak 12,8 odsto anketiranih navelo je da razmišlja da zatvori svoje preduzeće ukoliko se situacija na tržištu, kao i uslovi poslovanja, ne poprave u narednih godinu dana.

Dugovi u privredi se i dalje nagomilavaju pa je tako anketa sprovedena u 712 malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji pokazala da su te firme za 1,12 milijardi evra zaduženije nego u junu 2011. godine.

Dugovi su narasli zbog novih kredita i pozajmica, nagomilavanja kamata i penala na stare dugove. Svako treće preduzeće ima dug koji je prosečno 14 puta veći od njegovog ukupnog osnivačkog i obrtnog kapitala, naveo je UPS.

Prosečni rokovi za naplatu potraživanja su dodatno produženi na 134 dana, dok su u poslednjih godinu dana ova preduzeća za 2,4 odsto smanjila broj zaposlenih.

Privrednici smatraju da je poželjno smanjiti broj birokratskih procedura u komunikaciji sa poreskom upravom, fondovima obaveznog socijalnog osiguranja, agencijama i drugim državnim institucijama, a poseban akcenat stavili su na suzbijanje korupcije u oblasti dobijanja građevinskih dozvola.

Unija poslodavaca Srbije, imajući u vidu celokupno stanje u privredi, navodi uz alarmirajuće podatke da ono "iziskuje neodložne promene ekonomske politike, rasterećenje poslovanja i uvođenje reda u nacionalnu ekonomiju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: