’Nula’, nervoza, pobeda Đokovića

Novak Đoković savladao je Stiva Darsisa iz Belgije sa 6:0, 7:5 u trećem kolu turnira iz Masters 1000 serije u Majamiju.

Izvor: SO

Ponedeljak, 30.03.2015.

23:15

Default images
Beta/AP

Novaka u osmini finala čeka Aleksandr Dolgopolov, koji je u dva seta bio bolji od Tomaža Belučija.

Identično kao u meču sa Kližanom, Novak je bio superioran u prvom setu i 74. put u karijeri dobio je set 'sa nulom'. Usledio je nešto lošiji drugi set, ali je Đoković ovoga puta izbegao ulazak u odlučujući set.

Prvih sedam gemova na meču Novak je dobio uz dobru igru, ali i uz pomoć brojnih grešaka 31-godišnjeg Belgijanca.

Publika je glasno pozdravila prvi osvojeni gem Darsisa, čak se i on nasmejao, ali stvari su uskoro postale mnogo ozbiljnije. Belgijanac je poboljšao servis, mučio je Novaka niskim slajsovima iz bekhenda, a srpski teniser je sa druge strane bio frustriran neiskorišćenim brejk prilikama – četiri propuštene šanse da se meč prelomi unervozile su Novaka.

Darsis je dočekao svoju priliku, realizovao prvu i jedinu brejk loptu na meču i došao je u situaciju da servira za izjednačenje. Đoković je tada odigrao savršen gem i bez izgubljenog poena vratio je brejk, uz najbolji udarac dana – viner iz riterna bekhendom po paraleli.

Novak je osvojio lako i naredni gem, pri vođstvu 6:5 spasao je pet gem lopti i došao do meč lopte – tu su Darsisu popustili nervi, drop šot je završio u dnu mreže za kraj posle 89 minuta igre.

Sa Dolgopolovom, rivalom u četvrtom kolu, Novak je do sada igrao tri puta i svaki put je slavio – 2011. na US openu, godinu dana kasnije u Monte Karlu i 2013. u Rimu.

Ukrajinac je nekada bio 13. teniser na svetu, visok je 180 cm, a u karijeri je osvojio dve titule. Gaji neobičan stil igre – omiljeni udarac mu je drop šot, često improvizuje, ali je i sklon oscilacijama.

Prisetite se legendarnog taj brejka koji su Đoković i Dolgopolov odigrali 2011. godine u Njujorku.

Tok meča:

Beta/AP
Đoković je prvi gem osvojio bez izgubljenog poena, a već u drugom je napravio brejk. U veoma dugom gemu Darsis se dobro držao i spasao tri brejk lopte – dobrim servisom, Novakovom greškom iz slajsa i drop šotom. Ipak, Novak je istrajao i četvrtu brejk loptu realizovao je lepo izgrađenim napadom – 2:0.

Belgijanac je greškama olakšavao posao Đokoviću, koji je u četvrtom gemu napravio novi brejk, a onda je odigrao vrlo atraktivan gem sa preciznom forhend paralelom, zatim drop šotom iz forhenda, da bi završio asom za 5:0.

Novak je rutinski priveo set kraju, zatim je osvojio i prvi gem u drugom setu, ali je onda Darsis konačno prekinuo niz posle promašenog voleja srpskog tenisera – usledile su ovacije sa tribina i osmeh na licu Belgijanca.

Đokoviću kao da je meč bio isuviše monoton, počeo je malo da eksperimentiše i da češće izlazi na mrežu, pa smo gledali nešto duži gem na njegov servis, ali bez brejk šansi za rivala (2:1).
Đoković je svoje gemove i dalje dobijao lako, ali se unervozio jer nije uspevao da napravi brejk. U šestom gemu ponovo se igralo dugo, ali je Darsis igrao sa više samopouzdanja i preciznije je servirao. Od Novaka smo čuli i koju psovku, a posle spasene brejk lopte Belgijanac je izjednačio na 3:3.

Darsis je igrao sve bolje, znatno je smanjio broj grešaka i niskim slajsovima mučio je Đokovića. Upravo je jedan takav slajs iznudio grešku Novaka pri rezultatu 4:4 i 30:30. Bila je to prva brejk lopta za Belgijanca u meču – igrao se dug poen, Đoković je izašao na mrežu, ali nije uspeo da pokupi novu nisku lopticu i Darsis je došao u situaciju da servira za set.

Međutim, Novak nije bio pokoleban time i u sledećem gemu napravio je brejk bez izgubljenog poena – počelo je Darsisovom greškom iz bekhenda, a sledeća dva poena Novak je dobio kombinujući dubinu udaraca. Već prvu brejk loptu iskoristio je munjevitim vinerom iz riterna, a onda je sa lakoćom odservirao za 6:5. Igrao se novi dug gem na servis Darsisa, bio je to period vrlo kvalitetne igre sa obe strane – Belgijanac je propustio čak pet gem lopti, a onda je Novak napadom u forhend suparnika stvorio prvu meč loptu. Darsis je požurio, njegov drop šot završio je u dnu mreže, pa je Đoković pobedio i u drugom okršaju sa Belgijancem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: