Rukometaši Francuske prvaci Evrope

Rukometaši Francuske osvojili su Evropsko prvenstvo u Austriji, pošto su u finalu u Beču pobedili Hrvatsku sa 25:21 (12:12).

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

18:56

Default images

U reprizi finala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva Francuska je ponovo bila bolja od Hrvatske i došla do drugog trofeja na šampionatu Evrope, posle trijumfa u Švajcarskoj 2006. godine. Francuzi su tako ušli istoriju kao prvi tim koji je u istom ciklusu došao do titula na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu.

Sa druge strane, Hrvatima je to bio četvrti uzastopni poraz u finalima od 2004. godine.

Hrvatska je bolje počela meč, imala je tokom prvog poluvremena u nekoliko navrata tri gola viška. Francuzi su bili spori u napadu i zahvaljujući individualnim kvalitetima pojedinih igrača poput Karabatića uspevali su da se nose sa svetskim vicešampionima. Najzapaženiji u prvom delu bili su golamni dve ekipe, Tijeri Omejer i Mirko Alilović.
Beta/AP
U finišu prvog poluvremena, Hrvatska je imala prednost 12:9. Međutim, Francuzi su sačuvali smirenost i serijom 8-1 od 28. do 38. minuta potpuno preokrenuli rezultat (17:13), i do kraja nisu ispustili prednost. Svetski i olimpijski prvaci prvi put su poveli na meču u prvim minutama drugog poluvremena (14:13).

Ekipa Lina Červara, koji je najavio povlačenje iz reprezentacije posle ovog prvenstva, 11 minuta pre kraja prišla je na samo gol minusa (19:18) posle pogotka sjajnog Ivana Balića. Francuzi su odgovorili serijom 3:0 i tako otklonili sve dileme oko pobednika. Jedan od ključnim momenata je i crveni karton Vedrana Mataije posle prekršaja nad Nikolom Karabatićem.

Najzaslužniji za pobedu u finalnom duelu je, prema očekivanjima, bio Nišlija Nikola Karabatić sa šest golova. Lik Abalo postigao je četiri, a Danijel Narcis, Soraindo i Mišel Gigu po tri. U poraženoj ekipi Vedran Zrnić postigao je sedam golova, Ivano Balić četiri.

U borbi za treće mesto, Island je savladao selekciju Poljske rezultatom 29:26.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: