Hipija prelazi u Leverkuzen

Fudbaler Liverpula Sami Hipija napustiće posle deset godina klub sa Enfilda i sledeće dve sezone nosiće dres Bajera iz Leverkuzena.

Izvor: B92, zvanièni sajt

Ponedeljak, 04.05.2009.

16:47

Default images

Hipija je u ponedeljak ujutru prošao medicinski pregled u nemačkom klubu i svojim novim saigračima pridružiće se na leto. Finski reprezentativac je stekao status legende na Enfildu, gde je bio među ključnim igračima u svim klupskim uspesima tokom protekle decenije. Hipija je u Liverpul došao iz holandskog Viljema II 1999. godine za sumu od 2.5 miliona funti.

Već u prvoj sezoni formirao je stub odbrane zajedno sa Švajcarcem Stefanom Anšouom, što je bio jedan od ključeva uspeha u sjajnoj sezoni 2000-2001. kada su osvojena tri trofeja. Ubrzo je postao i jedan od najboljih defanzivaca u Premijer ligi.

Hipija je i više godina bio kapiten Liverpula, sve dok Stiven Džerard nije preuzeo traku 2003. godine. Hipiju će navijači Liverpula posebno pamtiti po izvanrednom pogotku protiv Juventusa u četvrtfinalu Lige Šampiona 2005. godine, kao i po sjajnoj igri na finalu u Istanbulu kada je Liverpul postao prvak Evrope po peti put.



35-godišnji Hipija je postavio i jedan rekord koji će teško biti oboren, pošto je odigrao svaki minut na 57 uzastopnih utakmica Liverpula u Evropi, u periodu od novembra 2001. do februara 2006. godine.

Dolaskom mladih centralnih bekova, Danijela Agera i Martina Škrtela, Hipija je pao u drugi plan, ali je uprkos tome uspeo da se probije na 20. mesto liste igrača Liverpula po broju nastupa u dresu ’crvenih’, prestigavši Rona Jejtsa.

Sa Liverpulom je osvojio dva FA Kupa, Liga Kupa, Komjuniti Šilda, Kup UEFA, Ligu Šampiona i dva Superkupa Evrope.

Čak sedam puta bio je fudbaler godine u Finskoj, a 2001. izabran je u najbolji evropski tim godine po izboru UEFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: