Trijumf Lorenca, Rosi na podijumu

Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na 13. trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velikoj nagradi San Marina.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 16.09.2012.

15:15

Default images

Španac je do šestog trijumfa u ovogodišnjem šampionatu, a 44. u karijeri, došao u vremenu od 42:49.836 minuta na stazi “Marko Simončeli” u Mizanu.

Drugo mesto zauzeo je miljenik domaće publike Valentino Rosi, sa četiri sekunde zaostatka, dok je kao treći kroz cilj prošao vozač San Karlo Honde Gresini Alvaro Bautista.

Uzbuđenje na stazi “Marko Simončeli” još pre samog starta je dostiglo vrhunac, pošto je on odložen zbog problema koje je imao vozač Kardion AB Dukatija Karel Abraham. Usledio je problem za Danija Pedrosu na Repsol Hondi, koji je, inače, jedini Lorencov konkurent u borbi za titulu. Pedrosa je sa pol pozicije pomeren na poslednje mesto, ali je njegova trka završena već posle nekoliko krivina, pošto ga je sa staze izbacio Hektor Barbera.

Borba za pobedu tada je završena, a Lorenco je od prvog do poslednjeg trenutka bio u vođstvu, i tako svoju prednost u generalnom plasmanu povećao na 38 bodova u odnosu na Pedrosu. Odmah iza njega u cilju sledio je Rosi, koji je definitivno u Mizanu izvozao svoju najbolju trku za dve godine na Dukatiju. Sve to se desilo simbolično na stazi koja nosi ime po njegovom velikom prijatelju, a isto se može reći i za treće mesto Bautiste, koji je tragično preminulog Marka Simončelija zamenio u ekipi San Karlo Honda Gresini.
Beta
Pred krug za zagrevanje Pedrosi se isključila Honda, ali je on, ipak, bez problema posle pomoći nastavio dalje. Na samom startu, pošto su uključena sva crvena svetla istaknute su žute zastavice zbog problema koje je imao vozač Abraham, ali, srećom, iako su neki vozači krenuli, niko nije povređen. Start je tako odložen, a trka je zato smanjena za dva kruga, a još pre nego što je trka krenula Pedrosi se zaglavio grejač za pneumatike, pa se pojavila informacija da će startovati iz boksa.

Ipak, Španac je uspeo da se vrati na start pred krug za zagrevanje i startovao je kao poslednji, dok se Abrahamu ugasio motgor po treči. Od starta je poveo Lorenco, ispred Rosija i Štefana Bradla na LCR Hondi, dvojca Jamahe Teh 3 Kala Kračloua i Andree Dovicioza i Bena Spiza na Jamahi, dok se Pedrosa fantastično probio, ali ga je Barbera izbacio sa staze i samim tim iz trke, ni krivog ni dužnog. Ubrzo je trka bila gotova i za Abrahama, koji je konačno krenuo, ali je imao veoma težak pad.

Lorenco se lako odvojio od Rosija, dok je Bradl bio odmah iza njega, dok je trka u četvrtom krugu bila gotova za Kračloua, koji je na kočenju izgubio kontrolu nad svojim motorom. Bradl je pritiskao Rosija, ali se ’Doktor’ odlično branio, a pratili su ih Doviciozo, Spiz i Bautista. U krugovima koji su sledili, jedina promena je došla na petom mestu, pošto je Bautista pretekao Spiza, a potom se potpuno uključio u borbu za podijum, pošto je bio tik iza Rosija, Bradla i Dovicioza.
Beta
’Doktor’ je do poslednjih deset krugova uspeo malo da se odvoji od Bradla, ali ne dovoljno da bi mogao opušteno da vozi, dok se Bautista probio do četvrtog mesta, odličnim preticanjem Dovicioza. Španac je od tada počeo da sustiže Bradla, a konačno ga je i pretekao devet krugova pre kraja. Rosi se iz kruga u krug odvajao od njih, dok se borbi za treće mesto pridružio i Spiz.

Doviciozo se ubrzo našao ispred Bradla, a potom je isto učinio Spiz, pa je mladi Nemac pao na šesto mesto u roku od samo nekoliko krivina. Do kraja trke, Doviciozo je uspeo da izazove Bautistu za treće mesto, ali je u cilju mladi Španac uspeo da ga nadmaši u foto-finišu za samo tri hiljaditinke, i dođe do prvog podijuma u karijeri u kraljevskoj klasi. Italijan je kao četvrti prošao kroz cilj, a sledili su ga Spiz, Bradl, Hejden i Džonatan Rea na svom debiju kao zamena za povređenog Kejsija Stonera. Prvu desetoricu kompletirali su Randi de Punije i Mikele Piro na CRT mašinama.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Aragona 30. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: