Novak Đoković – stvarno najbolji!

Novak Đoković ruši sve pred sobom!!! Pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu turnira u Rimu sa 6:4, 6:4 Đoković je osvojio sedmi turnir ove sezone.

Izvor: SO

Nedelja, 15.05.2011.

19:14

Default images

Prethodno je bio najbolji na Australijan openu, zatim u Dubaiju, Indijan Velsu, Majamiju, Beogradu i Madridu, a sada ima 37 pobeda u nizu od početka godine.

Novak je četvrti put uzastopno savladao Nadala, i to četvrti put u finalu turnira iz Masters serije. Đoković se trijumfom dodatno približio prvom mestu na ATP listi, a sada ga čeka Rolan Garos.

Prva dva gema teniseri su lako dobili na svoj servis, a u trećem gemu igra se rasplamsala u Novakovom gemu – Španac je imao 15:30, ali je Đoković osvojio tri poena u nizu, uključujući i ’viner’ forhend paralelom za 2:1.

Bilo je primetno da Nadal igra ofanzivnije nego u Madridu, a upravo je napadom iz forhenda osvojio važan poen pri rezultatu 30:30 u četvrtom gemu, a ubrzo je i izjednačio na 2:2.

U petom gemu viđeno je nekoliko izvrsnih poena, a na Đokovića nije psihički uticao promašeni smeč, već je naredni poen odigrao bez greške i potom uzeo gem (3:2). Kvalitet igre bio je na vrlo visokom nivou, a u sledeća dva gema serveri su slavili bez većih uzbuđenja – 4:3 za Đokovića.
U osmom gemu Đoković je odigrao dva fantastična poena– jedan je dobio sjajnim napadom, a drugi još boljom defanzivom – i tako stvorio dve uzastopne brejk lopte. Nadal je zatim lopticu udario ramom i Novak je došao u situaciju da servira za set.

Međutim, Nadal pravi ribrejk – odlično se branio tokom celog gema, a Đoković je napravio tri greške i Španac je došao do dve vezane brejk lopte. Prvu je Novak spasao kombinacijom ’jedan-dva’, a na drugoj je srpski teniser poslao lopticu u mrežu posle duge razmene udaraca (5:4).

Posle vrlo tvrdog prvog dela seta, usledila je serija brejkova, a treći u nizu bio je Đokovićev i njime je osvojio set. Forhend dijagonalama terao je Nadala na greške, a iskoristio je prvu set loptu ’vinerom’ iz bekhend dijagonale – 6:4.

Jedan od ključeva dobijenog prvog seta bio je visok procenat prvog servisa (79%), što nije bio slučaj u meču sa Marijem.

U prvom setu Đoković je imao 7 direktnih poena i 14 grešaka, a Nadalov odnos bio je 4/13.
Đoković je počeo drugi set lako osvojivši gem na svoj servis, a zatim je već u sledećem gemu napravio brejk.

Novak je prvo anulirao tri vezane brejk lopte snažnim bekhend dijagonalama, a Nadal je dve brejk lopte Đokovića spasao na identičan način – sjajan servis, dubok napad forhendom i na kraju smeč. Međutim, Novak je posle greške Španca forhendom stvorio i treću priliku za brejk, a potom je u dužoj razmeni udaraca Nadal poslao bekhend slajs u aut – 2:0.

Ipak, Novaku je malo opala koncentracija u sledećem gemu, a Maljorčanin koristi prozor za povratak u meč – briljantnim riternom izborio je brejk šansu, a zatim je Đokovićev ’drop šot’ završio u autu (2:1).

U sledećem gemu Novak je ofanzivnom igrom stvorio dve brejk šanse u nizu, ali je zatim tri puta uzastopno pogrešio i Nadal je ubrzo izjednačio – 2:2.
Brejk lopti nije bilo u naredna tri gema, ali je viđeno nekoliko vrhunskih poena – 4:3 za Đokovića.

Utisak je da je Nadal zaigrao nešto defanzivnije i da je želeo da igra duže poene verovatno računajući na Novakov umor od polufinalnog meča.

Španac je bez većih problema izjednačio na 4:4, a deveti gem na Đokovićev servis bio je izuzetno napet. Ipak, u svakoj bitnoj situaciji Novak je bio na visini zadatka i poveo je sa 5:4.

Slično kao u duelu u Madridu, Đokovič je u desetom gemu stvorio tri vezane brejk, ujedno i meč lopte. Dva puta je iznudio grešku Nadala, a drugi poen osvojio je sjajnom bekhend dijagonalom.

Međutim, Nadal pokazuje da je veliki teniser – prvu meč loptu spasao je posle greške Novaka u dugoj razmeni udaraca, a zatim je servis vinerom i sjajnim napadom došao do izjednačenja.

Đoković ne posustaje, ’insajd aut’ forhendom stvara novu meč loptu, a onda se u vrlo čudnom poenu, sa dva ’neca’, bolje snalazi i dolazi do trijumfa za dva časa i 12 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

642 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: