Paspalj: Potreban nam je kvalitetan stranac

Bivši košarkaški reprezentativac Žarko Paspalj nije zadovoljan trenutnom situacijom u kojoj se nalazi reprezentacija Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

08:40

Paspalj: Potreban nam je kvalitetan stranac
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Srbija nije bila šampion od Svetskog prvenstva 2002, a poslednji put prvak Evrope bila je 2001.

U poslednjih 13 medalja naša selekcija je osvojila ukupno četiri medalje na velikim takmičenjima, sve četiri srebrno.

A trenutno je neizvestan plasman tima Svetislava Pešića na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Srbija je na petoj poziciji od šest ekipa u novoformiranoj kvalifikacionoj grupi, a krajem avgusta je očekuju dueli sa Grčkom i Turskom.

"Stvari nisu dobre već neko vreme, a Dušan Ivković je o problemima govorio pre 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo"
, rekao je Paspalj za "Maksbet radio".

Nekadašnji as Budućnosti, Partizana, San Antonio Sparsa, Olimpijakosa, Panatinaikosa i Kindera podsetio je na neuspehe u poslednje vreme.
"Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokiju. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći", kaže Paspalj.

Kao dugoročno rešenje Paspalj vidi angažovanje stranca u nacionalnom timu.

"Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da naprvi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije".


Paspalj je kao primer naveo aktuelnog šampiona Evrope Sloveniju.

"Imate sjajan primer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji"
, zaključio je Paspalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

276 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: