Radonjizam – ništa bez "naših"

Dejan Radonjić ponovo radi sjajan posao sa Crvenom zvezdom – nova titula je blizu.

Izvor:

Sreda, 19.05.2021.

12:00

Radonjizam – ništa bez
foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT

Crvena zvezda je blizu nove titule u ABA ligi.

Crveno-beli vode sa 2:0 u finalnoj seriji protiv Budućnosti i imaju tri meč lopte. Dve u Podgorici i jednu u eventualnom petom meču u Beogradu.

Dejan Radonjić iscedio je suvu drenovinu iz ove ekipe.

Bez Korija Voldena, opcije na kecu bili su Lengston Hol i Aleksa Uskoković.

U prvoj utakmici Lengston Hol postigao je četiri poena, uz šut iz igre 1/6, a imao je i sedam asistencija, jednu ukradenu i nijednu izgubljenu loptu.

Hol je na drugoj utakmici imao dva poena, uz šut iz igre 1/4 i dve asistencije.

U prvom meču +/- bio mu je +16, a u drugom +9, što je dobro i pokazuje da je Zvezda ipak sa njim iznad proseka, ali indeks korisnosti mu ne ide u korist.

Uspeo je da ima indeks korisnosti 5 u prvoj utakmici, ali je u drugoj imao -5 i bio je veoma loš u tom meču, pa čak nije mogao ni zicer na kraju da pogodi za kraj utakmice.

Minute je morao da dobije Aleksa Uskoković, čiji je +/- bio u dubokom minusu u obe utakmice, dok je indeks korisnosti jedva bio u plusu.

To su bili organizatori igre Crvene zvezde u dve utakmice finala ABA lige i obe utakmice su crveno-beli dobili. Primarni poenter Džordan Lojd bio je najbolji asistent ekipe u drugom meču i drugi najbolji u prvom meču, što govori da je ukupno on najbolji asistent Zvezde u ovom finalu, iako mu ta uloga uopšte nije dobro poznata.

U prvom meču je bio odličan i na 23 poena je imao 48% iz igre, što je sjajno, ali je u drugom meču previše srljao, šutirao bespotrebne šuteve i previše ''silovao'', pa ga je Radonjić na 4:48 do kraja, kada Zvezda juri rezultat i povratak u meč, ostavio na klupi.

I to je bio još jedan genijalan potez, pošto se otvorio prostor za Dobrića da reši utakmicu.

Na kraju je Lojd sa dva bacanja, kao i u prvom meču, zatvorio utakmicu, pa mu se tu treba odati priznanje.

Svakako, veoma je loš bio u završnicama ove sezone u skoro svim utakmica, osim kada je potrebno da se slobodnim bacanjima reši utakmica.
foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT
Glavno je pitanje bilo – kako će centarska linija odigrati?

Mnogo je zavisilo od toga i Lendri Noko je u obe utakmice pokazao o kakvom se igraču radi i zašto ga je Zvezda toliko dugo čekala.

Razbijao je Rida u piku, hvatao bitne ofanzivne skokove, obezbedio i gradio u odbrani, na niskom postu igrao dobru odbranu i bio jedan od najbitnijih igrača u ove dve utakmice.

Jedina greška Radonjića i cele ekipe vezano za Noka je što u trećoj četvrtini druge utakmice (koju je Zvezda izgubila 29:8), nijedna jedina lopta nije išla dole za njega.

Najzadovoljniji u Zvezdi mogu biti jer je Ognjen Kuzmić odigrao veoma dobro za minute koje je dobio. Dvocifren broj skokova u prvoj utakmici i nekoliko sjajnih poteza u prvom poluvremenu druge utakmice bili su dovoljni da bivši reprezentativac ima uticaj na igru.

Od Rita se očekivalo više – nije mogao da ''širi'', ne može da se istakne u ovakvoj postavci i zato je dobio malu minutažu.
Foto: ABA/Djordje Kostic
I onda dolazimo do najbitnije stavke – naši igrači!

Pod naši, naravno mislim na srpske košarkaše.

Može se za Branka Lazića svašta govoriti – i da nije više na onom nivou kao što je nekada bio, da kao bek šuter ima četiri poena u proseku, da je nekad igrač manje u napadu i da nikada ne traži laka rešenja, ali jedno ne može da mu se ospori – velika borba u svakom trenutku, veoma dobra odbrana i požrtvovanost.

U drugoj utakmici imao je drugi najveći +/- i to govori kakva je bila Zvezdina odbrana sa i bez njega.

Najveći +/- imao je Marko Simonović, koji je odigrao utakmicu sezone. Povukao je Simon kada je bilo najpotrebnije – polaganje i iznuđen faul u napadu, a na kraju dva bacanja, kao protiv Francuske u dresu reprezentacije Srbije.

Nije imao dobru sezonu, imao je i lošu prvu utakmicu gde je promašio nekoliko otvorenih trojki, ali je ovde pokazao da još ima ''toga'' u njemu. A zna se ko su dva najbitnija košarkaša Crvene zvezde – Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac.

Dejan Davidovac pravi razliku svaki put kada je na parketu. Protivnik ne zna uopšte koju poziciju igra Davidovac i svuda ga ima i sve može – asistencija, za dva, za tri, ulaz... Pritom je jedan od najboljih šutera sa linije penala u ligi.

Ognjen Dobrić je lider ove ekipe i u to nema sumnje.

Svaka čast Lojdu na svemu, ali se u ove dve utakmice finala vidi ko je glavni čovek ekipe.

Sve je radio – zatrpavao je koš protivnika, igrao odbranu, a kada se bacio u reklame na +6 na sedam sekundi do kraja druge utakmice, da je hala bila puna – eksplodirala bi.

Ukupno 50 poena u dve utakmice, indeks korisnosti 49, 47% iz igre u proseku na dve utakmice...

Sledeća utakmica je u subotu, gde Zvezda u Podgorici ima prvu meč loptu.

Ako osvoji titulu, zna se ko će biti MVP finala.

I kome treba da se 'podigne statua', što navijači vole da kažu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: