Ponedeljak, 26.05.2008.

16:18

Lusi Šafarova

Lusi Šafarova je rivalka Ane Ivanović u drugom kolu Rolan Garosa. Čehinja je u karijeri osvojila dva profesionalna trofeja (Eštoril i Gold Koust) i zaradila skoro milion dolara. Trenutno je 41. na Wta listi, a najbolji plasman imala je u avgustu prošle godine – 22. pozicija. Pažnju šire javnosti privukla je pobedom nad Ameli Morezmo na Australijen openu prošle godine. Tada je u Melburnu stigla do četvrtfinala, što joj je najveće dostignuće na Gren slem takimčenjima. Na Rolan Garosu je 2007. došla do osmine finala.

Izvor: Saša Ozmo

Default images

Šafarova ima 21 godinu, a do prve titule dola je 2004. godine, kada je u finalu 'fjučersa' u Bergamu (25.000 dolara) pobedila Ivu Majoli sa 3:6, 7:6, 6:1. Potom je u Bastadu, na turniru sa istim nagradnim fondom, dobila Šahar Per i u borbi za titulu Lanku Tvaroskovu sa 6:2, 6:0.

U 2005. je posle trijumfa nad Mervanu Jugić-Salkić u finalu 'fjučersa' u Kapriolu prvi put ušla u Top 200, a vrhunac sezone imala je u Eštorilu. Na nadmetanju sa nagradnim fondom od 145.000 dolara prošla je kvalifikacije, savladala tri teniserke iz prvih 100 i u finalu 40. igračicu sveta Li Na sa 6:7, 6:4, 6:3. Bila je najbolja na takmičenju u Prostejovu (75.000 dolara), pošto je u finalu dobila Tatjanu Garbin sa 6:4, 3:6, 6:3. Taj rezultat omogućio joj je skok od 26 mesta i 80. poziciju na WTA listi.
Napredak je nastavljen i u 2006. godini, kada je već na početku postala šampionka u Gold Koustu (175.000 dolara). Izbacila je 7. igračicu sveta Pati Šnider u četvrtfinalu, a zatim Dinaru Safinu sa 6:4, 6:2 i u finalu Flaviju Penetu sa 6:4, 6:3. Postala je redovna i učesnia za respekt na većim turnirima, a u Amilija Ajlendu je izbacila Nikol Vajdišovu i ispala u polufinalu od Nadje Petrove. Ostvarila je još nekoliko solidnih rezultata, ali slab skor na Gren slemovima (1-3) koštao ju je ulaska u uži svetski vrh.

Tu barijeru probila je početkom 2007. godine, kada je u Melburnu eliminisala 14. nosioca Frančesku Skjavone, a zatim u četvrtoj rundi priredila senzaciju i pobedila branioca titule Ameli Morezmo sa 6:4, 6:3. Lusi je ušla u meč bez straha, sredinom prvog seta osvojila 12 uzastopnih poena i došla do vođstva. Levoruka teniserka je diktirala ritam, pogađala veoma snažne dijagonale iz forhenda i došla do brejka prednosti već na startu drugog dela igre. Morezmo je spasla prve dve meč lopte, ali treću nije i Šafarova je došla do najbitnije pobede u karijeri.

Odmah posle toga je u Parizu pobedila tri Top 10 igračice u nizu i bez izgubljenog seta – Vajdišovu, Kuznjecovu i Enanovu, ali je onda u finalu izgubila od Petrove sa 4:6, 6:1, 6:4.
Na Rolan Garosu je ponovo eliminisala Morezmo i ispala od Čakvetadze, a na Vimbldonu je ispala od Jelene Janković u trećem kolu sa 5:7, 7:6, 6.2. Obe teniserke su konstantno udarale ravno, jako i precizno, a poeni su pritom trajali vrlo dugo, kao da se igralo na šljaci. Čehinja bi povremeno promenila ritam izlaskom na mrežu, Jelena je stizala nemoguće loptice i bilo je pitanje koja će duže izdržati u fantastičnom tempu koje su nametnule. U tome je uspela Jankovićeva i trijumfovala u duelu kojem su mnogi dali zvanje "meča godine".

Ove sezone Šafarova nije baš u dobroj formi, to se najbolje vidi iz činjenice da ukupno ima 6 pobeda i 10 poraza, te da je pala na 41. mesto na WTA listi.

Lusi Šafarova kao omiljenu podlogu ističe šljaku. Ravnim udarcima sa osnovne linije nastoji da diktira tempo u poenu, lako pravi 'vinere' kada uđe u pozitivan ritam, ali zna da bude i vrlo nestrpljiva i da forsira udarac kada joj ne ide. Jedini međusobni duel Ivanovićeva i Šafarova imale su prošle godine u Los Anđelesu, a slavila je naša teniserka sa 6:2, 6:2. Ipak, levoruka Čehinja će i pored tog i loše forme u ovoj sezoni predstavljati neugodnu rivalku, pogotovo za tako ranu fazu takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: