Izvor: B92

U Velikoj Britaniji drevne, napuštene crkve postale su jedinstvena turistička atrakcija. U njima možete da prenoćite i istovremeno pomognete u očuvanju i spasavanju crkava, jer sav prihod ide za njihovu obnovu.

Ova vrsta atrakcije ima i svoj naziv – champing, nastalo od church (crkva) i camping (kampovanje).

Kampovanje u crkvi podrazumeva rezervaciju noćenja u građevini staroj nekoliko stotina godina i garanciju da će vaš novac otići u prave ruke. To znači da je
sav prihod namenjen za obnovu tih istih crkava, od kojih neke datiraju još iz 12. veka.

Kako je nastao Champing?

Ideja o champing-u javila se u Škotskoj. Tada su neki Škoti kampovali u crkvi o kojoj se brine The Churches Conservation Trust, humanitarna organizacija za zaštitu crkava u Engleskoj.

Na obalama reke Nin, Škoti su angažovali lokalnu kompaniju, koja se bavi iznajmljivanjem kanua, da obezbedi i smeštaj onima koji putuju uz reku u Severnom Hempširu. Gosti su dobili prenoćište u crkvi All Saints u selu Aldvinkl, koja je izgrađena oko 1400. godine i ima 12 spavaćih soba.

Sada je crkva u Aldvinklu jedna od 20 crkava kojoj pomaže organizacija Champing, obezbeđujući krevete, peći, fenjere, čaj i kafu.

Za crkve koje nemaju toalete, Champing obezbeđuje mobilne toalete koji rade na solarnu energiju. I još jedna sjajna stvar – ulaz je dozvoljen i psima stoga u champing-u možete da uživate i sa vašim ljubimcem.

Ova godina je bila definitivno najprometnija – čak 1.500 posetilaca širom Ujedinjenog Kraljevstva isprobalo je champing. Nema sumnje da je pandemija doprinela tome, jer aranžmani su postali popularniji zbog činjenice u crkvi može da boravi samo mali broj ljudi istovremeno – i svi moraju da budu iz iste porodice.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.