Srbija i Hrvatska imaju isti problem

Svi zaposleni u turističkoj industriji, kao i vlasnici turističko-ugostiteljskih objekata, imaju isti problem, koji je izgleda dobio regionalni karakter.

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2021.

10:46

Srbija i Hrvatska imaju isti problem
Foto: Shutterstock/Zoran Matiq

Svi oni se ozbiljno muče oko pronalaska zaposlenih, a takav trend nije zaobišao ni Hrvatsku. Turistički stručnjaci računaju da u ovom trenutku u toj zemlji nedostaje oko 30.000 radnika.

U Hrvatskoj posebno nedostaje kvalifikovana radna snaga, svi radnici koji su radili su zbog loših uslova i malih primanja napustili ovu zemlju i otišli u druge, jer su im tamo ponuđeni bolji uslovi za život i rad.

Danac nabrojao 10 najvećih razlika između Hrvata i Srba

Radnika nedostaje gotovo duž cele obale Jadrana, a broj poslova koji u oglašeni na Zavodu za zapošljavanje premašuje broj radnika koji traži posao. Hrvatska je i prethodnih godina imala problem radnom snagom, a pitanje koje se uvek nameće je isto - da li će uspeti da nađu radnike u svojoj zemlji ili će radnike morati da uvoze iz inostranstva?

Hrvatska će od 10. juna biti nova turistička destinacija Rusa

Slična situacija sa radnicima u turizmu i ugostiteljstvu je i kod nas, imajući u vidu da postoji veliki rizik da dobar deo hotela u Srbiji bude zatvoren, dok će oni koji budu nekako opstali ostati bez radne snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: