Nudizam na Balkanu: Zašto su nudističke plaže i dalje tabu-tema?

Nudizam je posebnu popularnost doživeo širom Evrope šezdesetih godina prošlog veka, kada su se pojavili i prvi nudistički pokreti, koji se i dan-danas bore za promociju nudizma i uklanjanja stereotipa vezanih za ovaj vid turizma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2018.

11:30

Nudizam na Balkanu: Zašto su nudističke plaže i dalje tabu-tema?
foto: thinkstock

Kada je reč o našim prostorima, ovde se nudizam pojavio početkom prošlog veka i to na ostrvu Rab u Hrvatskoj. Spekuliše se da ima veze sa ekscentričnim engleskim kraljem Edvardom VIII, koji je 1936. godine tu letovao sa svojom suprugom i da su poželeli da se okupaju u prelepom Jadranu bez odeće. Gradske vlasti su im tu želju ispunile i omogućile kupanje na plaži Kandorala, koja je i danas jedna od najposećenijih nudističkih plaža na Jadranskom moru. Često je zovu i Engleska plaža.

Novinski članak jednog Čeha navodi pak, da je upravo tu otvorena nudistički plaža sa hotelom u kojem je čak pedeset soba bilo rezervisano samo za nudiste. Tako je i Hrvatska postala prva zemlja u Evropi koja je razvila nudstički turizam i stoga imala i najviše nudističkih plaža duž Istre i Dalmacije.
foto: getty
Tek 1972. godine Crna Gora dobija Adu Bojanu, prvi nudistički kamp u donjem delu Jadrana koji je još ostao sinonim za ovu vrstu turizma.

Mora se napomenuti da je popularnosti turizma u Crnoj Gori umnogome doprineo i film „Lepota poroka“ nikšićkog reditelja Živka Nikolića, u kojem se susreću i sjedinjuju lokalni pastirski i patrijarhalni mentalitet sa slobodoumnošću golih stranaca iz zapadne Evrope.

Ako govorimo generalno o Balkanu, i u Grčkoj ne izostaju nudističke plaže, pa se barem po jedna može naći na većini ostrva. Izuzetak je grad Patra, gde postoje čak četiri zvanične, a i na Kritu ih ima nekoliko. Štaviše, i nedaleko od Atine u Atici nalazi se jedna zvanična nudistička plaža, dok su ostale „nezvanično“ poznate po tome.

Učestvujte u našoj anketi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: