Četvrtak, 12.07.2018.

13:59

Crnogorski masiv dobio status zaštićenog prirodnog parka

Izvor: B92

Crnogorski masiv dobio status zaštićenog prirodnog parka
foto: thinkstock

Hercegnovski deo planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode.

Prva inicijativa da se prirodno bogatstvo te planine zaštiti pokrenuta je pre više od pet decenija, a direktorka Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović rekla je da je zaštićeno više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dela planine Orjen.

“Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa“, rekla je ona na konferenciji za novinare, a prenosi „RTV Budva“.

Ono što dalje sledi, prema njenim rečima, jeste izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča i svi koraci koji su u skladu sa regulativama.

Zaštita Orjena je rezultat dvovekovnog bavljenja planinom, kako kroz izučavanje prirodnih vrednosti, tako i kroz popularizaciju planine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: