Četvrtak, 10.06.2021.

15:46

Spasovdanska litija prošla kroz centar Subotice

Jutarnjom liturgijom a kasnije litijom koja je prošla kroz ulice oko centra grada obeležen je Spasovdan - slava Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Hrišćanski praznik okupio je brojne Subotičane, među kojima je bilo i onih kojima Spasovdan nije krsna slava, ali su došli da ga obeleže sa ostalim vernicima kao slavu crkve.

Izvor: tvsubotica.com

Spasovdanska litija prošla kroz centar Subotice

Kolona vernika krenula je od porte, kretala se duž Zmaj Jovine i Dimitrija Tucovića, a zatim kroz Korzo do zgrade „Jadran“ odakle se ulicom Đure Đakovića vratila do Hrama. Vernici su u šetnju nosili hriščanske simbole i pevali su pesmu „Tropar Vaznesenja“, čime su po rečima Dragana Stokina, pravoslavnog sveštenika, u grad hteli da donesu radost i veselje, prenosi tvsubotica.com.

Vaznesenje Gospodnje, koje je drugi naziv za ovaj praznik veliki broj Subotičana smatra za slavu grada. Naš sagovornik ističe da je Spasovdan kao slava Hrama, praznik svih pravoslavaca, a smatra da bi trebala da bude i povod za slavlje i kod ostalih hrišćana.

Za kuma slave ove godine izabran je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: