Zašto su članci o psima toliko popularni?

Jedno novo istraživanje je otkrilo kako je čovekov najbolji prijatelj taj koji mnogo više pokriva novinarske stupce. Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Kaliforniji i Majamiju.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

22:05

Default images

Mačke su najpopularniji kućni ljubimci na svetu, 3:1 u odnosu na pse, a one su i apsolutne vladarke interneta.
Ipak, jedno novo istraživanje je otkrilo kako su vesti o čovekovom najboljem prijatelju koje mnogo više pokrivaju novinske stupce.

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Kaliforniji i Majamiju, a istraživači su odredili 18 članaka o psima, koji su se pojavili u nacionalnom delu Njujork Tajmsa i 334 priče od 2000. godine, koje nemaju veze sa psima. Zanimalo ih je koliko je verovatno da je priča o psima bila izabrana od strane drugih medija. Sledeći dan istraživači su pregledali 10 drugih novina - lokalnih i nacionalnih - kako bi videli koliko njih je te priče stavilo među svoj sadržaj.

Zaključak? Pseće priče, u slučajevima da su se nalazile na prvoj ili poslednjoj strani, bile su bolje pokrivene od onih koje nisu imale veze s našim krznenim prijateljima. Pa šta je to sa pasjim pričama koje dobijaju gotovo istu pažnju kao i glavne vesti?

Istraživači smatraju da to može biti jednostavno zato što urednici i novinari smatraju da će se takve teme svideti njihovoj publici. Ili oni sami vole pse pa ih privlače takve priče.

Takođe, pisanje o psima može skrenuti pažnju i na neka važnija pitanja. "Koliko Amerikanaca zna šta je predsednik Obama radio u aprilu 2009. godine, kao rezultat dolaska njegovog portugalskog vodenog psa u Belu kuću?", upitali su se istraživači.

A i vi ste kliknuli na ovaj članak, zar ne?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: