Petak, 07.09.2012.

10:25

Da li je vaš ljubimac senilan?

Život sa ljubimcem u godinama ne podrazumeva samo brigu o artritisu, problemima sa srcem i drugim zdravstvenim problemima. Ponekad je potrebno i na vreme uočiti i gubljenje kognitivnih funkcija.

Izvor: B92

Default images

Stručnjaci ovo stanje nazivaju „simptomom kognitivne disfunkcije“, ali većini je poznato kao demencija, i ljubimci mogu da pate od nje isto kao i ljudi.

Ukoliko vaš pas ima više od 15 godina, vrlo je verovatno da ćete videti neki od simptoma demencije:

Dezorjentisanost

Vaš ljubimac često samo gleda u zidove, ne može da se izvuče iz ugla sobe, luta po stanu bez ikakvog cilja, ispoljava lošu ravnotežu ili ne zna gde se u trenutku nalazi.

Interakcija

U početku ljubimac počinje da se skriva ispod kauča, češkanje brade mu više ne prija, uobičajene stvari poput dočeka na vratima ili spavanje u omiljenoj fotelji polako postaju sve ređe.

San

Ljubimci koji su zajedno spavali sa vama u krevetu sada imaju insomniju, šetaju se po kući, nekada aktivni psi sada sve više vremena provode spavajući.

Trening

Povećani broj nesreća u kući mogao bi da ukaže na to da vaš ljubimac polako gubi istrenirane navike. Postoje promene koje bi mogle da vam pomognu: korpa sa peskom za mačku sa nižim ulazom ili vrata za ljubimce sa hidrauličnim otvaranjem koja neće svaki put udarati o bolne zglobove ljubimca u godinama.

Svi ovi simptomi mogu biti prouzrokovani i drugim zdravstvenim problemima poput bolesti bubrega i hipertenzije i zato je važno da ukoliko primetite neki od njih, vrlo je važno da posetite veterinara.

Ono što vi možete da uradite da jeste da regulištete okolinu i smanjite stres tako što ćete se držati određene rutine poput šetnje i obroka. Omogućite ljubimcu više prilike za obavljanje nužde, pojačajte njegov unos antioksidanata pošto su dobri za mozak, obavezno nastavite da se igrate sa njim i da ga učite novim stvarima jer poput ljudskog, i mozak ljubimca mora da uči kako bi ostao oštar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: