Hip-hop učinio za muzičku revoluciju više nego Bitlsi?

U novoj studiji o muzičkim pravcima i njihovom uticaju došlo se do zaključka da nisu Bitlsi i Stonsi doneli muzički prevrat, već su to učinili hip-hop umetnici.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

11:29

Default images

Grupa londonskih akademika proučavala je šablone američkih pop-lista od 1960. do 2010. prateći pojavljivanje i trajanje različitih muzičkih trendova.

Kako prenose britanski mediji, studija je pokazala da je uticaj "britanske invazije" u formi grupa Bitls, Rollingstouns, Kinks, Hu i njihov proboj u SAD preuveličan. Istraživanje je pokazalo da su muzičke karakteristike ovih bendova već postojale u SAD.

Zanimljivo je da su u studiji došli do zaključka da je hip-hop imao najviše uticaja na popularnu muziku od prvog "ulaska" na liste 1991. Taj žanr, navode autori studije, potpuno je izmenio muzičku klimu.

Studija je naišla i na kritike. Majk Broken, koji drži kurs o Bitlsima na univerzitetu u Liverpulu, smatra da se popularna muzika ne može "meriti" a da se u obzir ne uzme prijem te muzike, politička ekonomija, supkultura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: