Glumac Robin Vilijams pronađen mrtav

Čuveni glumac Robin Vilijams pronađen je mrtav u svom domu u Kaliforniji. Prema prvim informacijama, radi se o samoubistvu, saopštile su vlasti.

Kultura

Izvor: B92, Guardian

Utorak, 12.08.2014.

01:18

Default images

Robin Vilijams imao je 63 godine, a za ulogu u filmu "Dobri Vil Hanting" nagrađen je Oskarom.

Njegova porodica povodom tragične smrti izdala je zvanično saoštenje: "Robin Viliajms preminuo je jutros. Vodio je veliku borbu sa akutnom depresijom poslednjih dana. Ovo je tragičan i iznenadni gubitak za sve nas. Familija moli za poštovanje privatnosti u ovom teškom trenutku žalosti."

Popularni glumac rođen je 21. jula 1951. godine u Čikagu. Prvo je pokušao da studira političke nauke, koje je napustio posle jedne godine da bi upisao Fakultet dramskih umetnosti u Njujorku. Tokom studija, ali i nakon što je diplomirao, igrao je različite uloge, uglavnom u pozorišnim komedijama. Pošto se kao uspešan glumac u komedijama nametnuo mnogim rediteljima, ubrzo se pojavio u nekoliko televizijskih humorističkih serija, od kojih je najpoznatija "Happy Days as Mork".

Početkom osamdesetih godina dobija i prve uloge u serijama koje su se emitovale na kablovskoj televiziji. Te serije su mu donele veliku popularnost, posebno "Home Box Office". Na vrhuncu popularnosti na televiziji dobija i svoje šou emisije "Veče sa Robinom Vilijamsom" i "Robin Williams: Live at the Met".

Tih godina dobija i prve uloge u komedijama koje su ga proslavile širom sveta: "Popaj", "Moskva na Hadsonu", "Club Paradise" i "The Best of Times".

Na "A listu holivudskih glumaca" Vilijams stiže zahvaljujući nominaciji za Oskara za glavnu ulogu u filmu "Dobro jutro, Vijetname". Usledila je i nominacija za nagradu Akademije za ulogu u filmu "Društvo mrtvih pesnika". Uspeh je ostvario i u filmu Stivena Spilberga "Kapetan Kuka", gde je igrao Petra Pana. Svoj glas pozajmio je i crtanom filmu "Aladin". Producentski debi, ali i uspešnu glavnu ulogu, ostvario je u komediji "Gospođa. Dautfajer", gde je igrao oca koji mora da se preruši u kućnu pomoćnicu da bi proveo više vremena s decom.

Devedesetih godina ističe se ulogama u filmovima "Fišer King", "Džumandži", "Devet meseci" i "Dobri Vil Hanting", u kom je imao sporednu ulogu za koju je dobio svog jedinog Oskara. Glumio je i u Spilbergovom SF-u "AI", "Insomniji", "Noći u muzeju"....

Vest o smrti Robina VIlijamsa šokirala je svet, a sa svih strana počast mu odaju kolege, prijatelji, obožavatelji njegovog glumačkog rada:
Razveo se od svoje prve supruge Valerije Velardi 1988. godine, posle deset godina braka. Godinu kasnije venčao se s Marsijom Gares, s kojom je imao dvoje dece. Treći put oženio se 2011. godine sa Suzan Šnajder.

Poznat je bio i po humanitarnom radu, bio je veliki zaljubljenik u biciklizam, ragbi, ekologiju, objavio je i nekoliko muzičkih albuma...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: