Preminuo montažer Marko Glušac

Poznati beogradski montažer Marko Glušac preminuo je 8. februara u 43. godini u Beogradu, nakon teške bolesti.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

14:43

Default images

Marko Glušac, jedan od naših najboljih filmskih montažera je rođen 1969. godine. Diplomirao je Filmsku montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1992. godine radio je kao montažer na velikom broju dokumentarnih i na trideset dugometražnih igranih filmova. Dobitnik je više nagrada za montažu na festivalima u Kelnu, Herceg Hovom i Novom Sadu i Beogradu.

Poslednjih godina radio je i kao predavač na predmetu montaža na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Kao montažer učestvovao je u stvaranju skoro svih bitnih srpskih filmova u proteklih nekoliko decenija. Debitovao je 1993. godine u filmu Olega Novkovića "Kaži zašto me ostavi", a njegov montažerski potpis stoji ispod filmova "Montevideo, Bog te video", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Nebeska udica", "Mehanizam", "Normalni ljudi", "Munje", "Sivi kamion crvene boje", "Kordon", "Bumerang", "Nataša", "Profesionalac", "Mi nismo anđeli 2 i 3", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Četvrti čovek", "Edit i ja". Poslednji angažmani su mu bili na montaži filma "Crna Zorica" čija je bioskopska premijera zakazana za 20. mart, kao i u filmu "Krugovi" Srdana Golubovića, čija se produkcija privodi kraju.

Pored igranih i dokumentarnih filmova aktivno je bio uključen i na montaži dramskih televizisjkih serija, kao što su "Na terapiji", "Vratiće se rode" i "Vojna akademija", koja se upravo prikazuje na javnom servisu RTS-a.

Komemorativni skup povodom Gluščeve smrti biće održan u petak u Muzeju jugoslovenske kinoteke sa početkom u 12h.

Marko Glušac biće sahranjen u subotu (13h) u Aleji zaslužnih velikana na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: