Preminula Hilari Mantel

Proslavljena književnica Hilari Mantel preminula je u 71. godini.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

12:28

Preminula Hilari Mantel
Foto: EPA/DANIEL DEME

Hilari Mantel je dobitnica prestižne Bukerove nagrade i smatra se jednom od najznačajnijih autorki na engleskom jeziku.

Važila za jednog od najvećih engleskih romanopisaca ovog veka, dva puta je osvojila Bukerovu nagradu, za knjigu "Wolf Hall" i njen nastavak, "Bring Up the Bodies", koji je takođe osvojio nagradu "Kosta" za knjigu godine 2012.

Poslednji deo njene revolucionarne trilogije "Wolf Hall", "The Mirror & the Light", objavljen je 2020. uz ogromno priznanje kritike, kao bestseler Sandej tajmsa i uvršten na listu za Bukerovu nagradu 2020.

Njen izdavač je potvrdio da je umrla u četvrtak iznenada, ali mirno, okružena bliskom porodicom i prijateljima.

Ben Hamilton, koji je bio agent Hilari Mantel tokom njene karijere, rekao je da je bila "najveća privilegija" raditi sa njom:

"Njena duhovitost, stilska smelost, kreativna ambicija i fenomenalan istorijski uvid označavaju je kao jednog od najvećih romanopisaca našeg vremena."

"Imejlove od Hilari prožimali su lepi motivi i šale dok je posmatrala svet sa uživanjem i bacila se na lenje ili apsurdne i zakovane okrutnosti i predrasude", dodao je on. Rekao je i: "Uvek je postojala blaga aura onostranosti oko nje, jer je videla i osećala stvari koje su nama običnim smrtnicima nedostajale, ali kada bi osetila potrebu za konfrontacijom, neustrašivo bi krenula u bitku."

Do danas je trilogija "Wolf Hall" prodata u više od pet miliona primeraka širom sveta i prevedena je na 41 jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: