"Šah nikada nije bio seksi" a sada se traži set više - zbog nje

Bila su dovoljna samo 24 sata da šah ponovo uđe u modu u celom svetu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

11:33

Foto: Getty Images, Chaloner Woods / Stringer

Samo dan nakon što je počelo prikazivanje serije "Damin gambit" Gugl je zabeležio dvostruko veći broj pretraga termina u vezi sa šahom, a ubrzo su i prodavnice počele da dojavljuju kako su šahovske table u njihovim lokalima - rasprodate.

"Pandemija je, a lakše je doći do toalet-papira nego seta za šah", za NPR je potvrdio analitičar Gerik Džonson, a u "Golajat gejmsu", američkoj kompaniji za stone igre, rekli su kako im je prodaja u odnosu na prošlu godinu skočila za neverovatnih 1048 odsto.

Čak i "Ibej" beleži rast kupovine setova za šah od gotovo 300 odsto.

A sve to zbog "Daminog gambita", Netfliksovog hita godine, dramske serije o devojci Bet Harmon (Ana Tajlor-Džoj) koja od siročeta postaje svetska šahovska zvezda.

"Gambit" je najbolje ocenjena serija ove godine, a upravo je objavljeno da je i najgledanija serija u istoriji Netfliksa. U 28 dana pogledalo ju je 62 miliona domaćinstava, navodi "Indeks".
Šah nikad nije bio toliko seksi, kažu i kritičari, dok se stručnjaci dive koliko su partije u seriji (sastoji se od sedam epizoda) realistične i uverljive. Jedan od savetnika bio je i velemajstor Gari Kasparov.

Šah je, piše "Salon.com", tako preko noći ustoličen kao hit-igra u eri korone. Ponovo su ga otkrile porodice, milenijalci, hipsteri, a zbog radnje i spektakularne glavne glumice i mlade devojke, koje je inspirisala sve redom.

Kako i ne bi, malena Bet ostane bez roditelja, prolazi teške dane u sirotištu, gde je u podrumu domar nauči da igra šah za koji, ispostavi se brzo, Bet ima neizmerni talenat.

Ubrzo izrasta u genijalku koja rastura zvezde muškog sporta, dok se usput bori i pobeđuje svoje demone, zavisnost o sedativima i alkoholu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: