"Ničiji sin" u režiji Marka Misirače u BDP-u

Predstava "Ničiji sin" po tekstu hrvatskog autora Mate Matišića i u režiji Marka Misirače biće premijerno izvedena 4. oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu, a premijeri će prisustvovati i autor komada, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2018.

14:25

Foto: Thinkstock

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić istakao je da se Matišić bavi izuzetno važnom temom kojoj se posvećuje malo pažnje i da bez obzira što na prvi pogled deluje kao triler, to je zapravo antička drama sa složenim pitanjima o identitetu.

Reditelj Misirača rekao je da do sada srpska pozorišta nisu htela da postave nijedan Matišićev komad, iako je u pitanju jedan od najvažnijih savremenih dramskih pisaca ovih prostora, sa vrlo raznolikim opusom.

"Ničiji sin" je poslednji deo "Posmrtne trilogije" u kojoj su i "Sinovi umiru prvi" i "Žena bez tijela".

Praizvedbu je imao 2006. u Rijeci u režiji Vinka Brešana i produkciji Riječkih ljetnih noći i HNK Ivana pl. Zajca da bi dve godine kasnije Arsen Anton Ostojić snimio istoimeni film koji je osvojio šest "Zlatnih arena" u Puli, ali je zbog teme izazvao kontroverzne komentare u Hrvatskoj.

"Ničiji sin" je bizarna porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz ratova devedesetih godina. U središtu priče je veteran Ivan, a u život čoveka za koga veruje da mu je otac, bivšeg političkog zatvorenika i novokomponovanog političara Izidora Barića, upada nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo.

"Matišić briljantno žanrovski plete i čini nemoguće, da gledaoca od urnebesno smešnih scena vodviljskog tipa, sasvim neosetno odvede do najvećih ponora poput onih iz antičke tragedije, da bi na kraju sve obavio osećanjem apsurda", istakao je Misirača.

On je objasnio da je "Ničiji sin" građanska drama o disfunkcionalnoj porodici i bez obzira što se provlači priča o srpsko-hrvatskim odnosima, fokus je na tragediji porodice u kojoj su svi na prvi pogled zlikovci, a zapravo su žrtve sistema.

"Ničiji sin" je motivisao i Miodraga Krivokapića da se posle pet godina vrati u pozorište, jer je, kako je naglasio, reč o odličnom i izazovnom komadu, ali i kako bi "podržao telantovanog čoveka, pozorišnog zavisnika (Misiraču)".

Krivokapić, koji igra Izidora, rekao je da mu je ovo četvrta predstava u BDP-u nakon komada "Čekajući Godoa", "Ivanova" i "Falsifikatora", i da je pre nekoliko godina pogledao Ostojićev film koji ga je temom i glumom "prikovao do kraja", te je odlučio da prihvati poziv Marka Misirače da igra u izazovnom komadu izuzetnog pisca.

Za glumicu Danicu Ristovski "Ničiji sin" je izuzetno komplikovan komad u kome su svi i žrtve i egzekutori i u kome je važan odnos prema istini i primarnoj laži.

Vladan Milić igra glavnu ulogu za koju kaže da je vrlo uzbudljiva, jer je u pitanju višeslojan lik, delimično fizički i strašno emotivno osakaćen u ratu.

"Ko god je otišao u taj rat, niko se nije vratio i tu ne mislim fizički. Svi su se vratili emotivno osakaćeni", rekao je Milić, kome je otac bio u ratu.

Glumac Aleksandar Alač (Simo) primetio je da je komad definisan kao crnohumorni psihološki triler i da su svi likovi uronjeni u mutno, crno i prljavo vreme te svi nose tu mračnu stranu.

"Rad na ovom komadu je ono zbog čega i glumci i reditelji počinju da se bave tim poslom i on kao u ogledalu pokazuje svu prljavštinu ratova devedesetih", rekao je Alač.

U predstavi igraju i Milena Predić, Lako Nikolić, Jovan Jelisavčić, Andrej Pipović i u alternaciji dečaci Vasa Vranješ i Todor Jovanović.

Dramaturg je Ivan Velisavljević, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Branislav Pipović.

Sledeća premijera u BDP-u je "Roman o Londonu" Miloša Crnjanskog u režiji Ane Ðorđević, 27. oktobra, a uslediće "Neispričano" u režiji Vladana Ðurkovića, "Equs" Pitera Šefera u režiji Marka Manojlovića, "Idealan muž" Oskara Vajlda u režiji Predraga Štrpca, "Raslo mi je badem drvo" Živojina Pavlovića u režiji Milene Pavlović, a za Dan BDP-a režiraće i Egon Savin, ali još nije izabran komad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: