"Naša istorija, naša sećanja": Izložba posvećena francusko-srpskom savezništvu

Istoričari dr Stanislav Sretenović i dr Vansen Arbaretije autori su izložbe "Naša istorija, naša sećanja", posvećene francusko-srpskom savezništvu tokom Prvog svetskog rata. Izložba je otvorena 14. aprila u dvorcu Vensen kod Pariza.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

14:52

Default images

Izložba se sastoji iz tri dela. Prva celina govori o francusko-srpskom savezništvu u evropskom i regionalnom kontekstu tokom Prvog svetskog rata, drugi deo se odnosi na proboj Solunskog fronta i oslobođenje srpskih gradova, a treća celina je posvećena sećanjima potomaka Srba, vojnika i civila, na francusko-srpsko savezništvo i prijateljstvo za vreme rata – kaže Sretenović.

Ono što je specifično za ovu izložbu je činjenica da su autori koristili do sada nepoznate arhivske dokumente, mape, crteže i to većinom iz vojnog arhiva u Vensenu, kao i iz arhiva i biblioteka u Srbiji, ali i porodičnih arhiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: