Preminuo Vojkan Borisavljević

Kompozotor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

14:03

Preminuo Vojkan Borisavljević
Foto: neniska/e-stock

Zauvek će biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su "Odiseja", "Ljubav je samo reč" i "A sad adio", i mnogih drugih.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama "Dr Vojislav Vučković" i "Stanković", kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja i tom prilikom uručena mu je nagrada "Darko Kraljić". 2018. godine objavio je knjigu "Moja odiseja".

Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija "Sivi dom" i "Vruć vetar" i filma "Lajanje na zvezde", za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: