Bajagi nagrada za životno delo

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu "Darko Kraljić" za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo i životno delo u domenu popularne muzike, čija će dodela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su sinoć iz udruženja.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

08:14

Bajagi nagrada za životno delo
Foto: Printskrin TV Prva

Odluku je jednoglasno doneo stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

"Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks-Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu", naveo je žiri.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspesima muzičara i koncertu kojim je obeležio 35 godina umetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime celog žirija je zaključio: "Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pesma 'Moji su drugovi' predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije".

Muzikolog Ivana Trišić, predsednica Udruženja, kaže da stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi, koje sam piše za svoje pesme, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS.

U muzičkom delu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda "Bajaga i Instruktori", a emitovaće se i video-projekcija sa njihovih nedavnih koncerata.

Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: