Majkl Fletli: Moje irske preporuke

Čuveni plesač Majkl Fletli, osnivač sada već legendarne isrke trupe “Lord of the Dance”, pred nastup 18. marta u Beogradu posetiocima sajta B92 preporučuje svoje omiljene knjige, filmove, kompozitore…

Kultura

Izvor: Priredio: Mladen Savkoviæ

Sreda, 12.03.2014.

13:11

Default images

Fletli, koji je poznat i kao Ginisov rekorder (u jednoj sekundi može da napravi čak 35 plesnih pokreta svojim veštim nogama), u krugu svoji prijatelja još je poznatiji kao ljubitelj knjiga i vlasnik velike biblioteke.

“Obožavam književnost i pročitao sam brojna velika dela koja čuvam u svojoj biblioteci. Posebno sam ponosan na svoju kolekciju irskih pisaca. Džejms Džojs i Oskar Vajld su moja dva omiljena pisca, ne nužno i tim redosledom. A kada su knjige u pitanju, to je bez razmišljanja ‘Slika Dorijana Greja’, navodi Fletli.

Audio-verzije pomenutih knjiga na engleskom jeziku, dostupne su za besplatno preuzimanje u različitim formatima (e-knjige, mp3, iTunes) na sajtu "Open Culture". I kada je muzika u pitanju, osetna je dominacija njegovih irskih korena. Iako je odrastao u SAD, od malih nogu roditelji su ga zasipali irskom tradicionalnom muzikom, pa je ona i danas njegova omiljena karta za beg iz realnosti.

“Imao sam sreću što sam bio u prilici da odrasta u paralelnom univerzumu satkanom od irske muzike. Osim bavljena plesom, od malena sam svirao i flautu”, otkriva Fletli. “Sada radim na jednom projektu sa mnogim tradicionalnim irskim muzičarima. Projekat će biti predstavljen kasnije tokom ove godine, pa ne mogu mnogo da vam otkrijem, ali namera nam je da predstavimo irsku muziku celom svetu.”

Dok se to ne desi, od svojih trenutnih saradnika izdvaja talentovanog Džerarda Fahija, sa kojim sarađuje in a aktuelnoj turi trupe “Lord of the Dance”. Međutim, kada su u pitanju filmovi, irska kinematografija nije uvek po njegovom ukusu.

“Moje interesovanje za filmove poslednjih godina je najviše vezano za ukus i želje mog malog sina. Zbzog toga gledamo mnogo animiranih filmova i mislim da se u ovom trenutku na tom polju kinematografije dešavaju neverovatne stvari. Izdvojio bih i film ‘Pijev život’, koji mi se posebno svideo.”

Opširan intervju koji je Majkl Fletli dao za sajt B92 možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: