Ministarstvo kulture tuži "Kurir"

Ministarstvo kulture Srbije najavilo je da će, zbog teksta u današnjem "Kuriru" u kojem se podržava upotreba nasilja, pokrenuti prekršajni postupak protiv tog lista.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.06.2008.

15:43

Default images

U "Kuriru", na naslovnoj strani, objavljen je tekst čiji nadnaslov i naslov, kao i sadržaj, mogu da sugerišu i odobravaju upotrebu sile (u ovom slučaju dinamita) protiv homoseksualaca, navedeno je u saopštenju koje je potpisao pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić.

List je, kako je naglašeno u saopštenju ministarstva, bez ikakve ograde preneo intervju sa izvesnim Predragom Radetićem koji je bio uhapšen zbog toga što je planirao da "eksplozivom prekine gej žurku učesnika i gostiju Evrovizije".

"Ovakav način izveštavanja ne može se pravdati medijskim slobodama. Reč je, naprosto, o podsticanju na nasilje i otvorenom izražavanju netrpeljivosti prema jednoj manjinskoj grupi", ističe ministarstvo.

U saopštenju se upozoravaju mediji da su, shodno Ustavu Srbije, Zakonu o javnom informisanju i međunarodnim konvencijama, obavezni da izbegavaju svako pozivanje na nasilje i da poštuju prava manjina.

UNS protiv objavljivanja fotografija

Udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je oko 58 odsto kolega podržalo pokretanje prekršajnog postupka protiv listova "Kurir" i "Večernje novosti", zbog objavljivanja fotografija sa pornografskim sadržajem maloletničkog nasilja.

U anketi, isti odgovor dalo je oko 28 odsto kolega, ali uz insistiranje na doslednosti Republičkog tužilastva i u drugim sličnim slučajevima, navodi UNS.

Protiv je bilo troje, a za rubriku "nemam stav" opredelilo se devetoro kolega. Dnevni listovi "Kurir" i "Večernje novosti" objavili su fotografije maloletničkog nasilja u Pirotu, nakon čega je reagovalo Republičko javno tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: