Moskva izvlači Mladića iz Haga?

Rusija preduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno izvukla ratnog zločinca generala Ratka Mladića iz sheveningenskog zatvora i dovela ga na lečenje u Moskvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

08:15

Default images

Ovo je objavio hrvatski "Jutarnji list" prenoseći pisanje moskovskog dnevnika "Istina".

Naime, nedavno su u posetu Ratku Mladiću u Hagu bili akademkinja iz Ruske akademije nauke i poznati prosrpski lobista Jelena Guskova i zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Oni su, kako pišu moskovski mediji, s vođstvom Haškog suda dogovorili da sredinom juna u Holandiju doputuje grupa ruskih lekara koji bi pregledali Ratka Mladića i pripremili da se, najkasnije u avgustu dopremi u Moskvu na lečenje.

Naime, u avgustu zaposleni u Haškom sudu idu na kolektivni godišnji odmor.

Inače, ruski mediji pišu kako je Ratko Mladić teško bolestan, navodno se, kao i kod Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja, radi o raku u terminalnoj fazi.

Suđenje Ratku Mladiću već je više puta prekidano zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja.

Kako je kazao Pavel Dorohin, Mladić bi na liječenju u Moskvi boravio najmanje jedan mesec, a Rusija bi, kako se čini, jamčila za njegov transport i za kasniji povratak u haški pritvor.

Ovo nije prvi takav pokušaj da se Mladić izvuče na lečenje u Moskvu, a Rusija čak o tome vodi pregovore s predstavnicima NATO-a.

Sagovornik nedeljnika “Istina” kaže kako su to praktično jedini pregovori Rusije i NATO saveza otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najnižu, gotovo hladnoratovski nivo.

Dorohin je kazao kako “operacija prebacivanja Mladića u Moskvu nije samo zdravstvenog karaktera, nego i vrlo delikatno političko pitanje”.

Privremeno lečenje

Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”.

Dorohin je ispričao kako je razgovarao s nekoliko zvaničnika Haškog suda, koji nisu neskloni da Mladić otputuje na lečenje u Moskvu, ali odluka će zavisiti i o lekarskog pregleda u julu.

Inače, Haški sud je već na “privremeno lečenje” pustio i drugu dvojicu srpskih ratnih zločinaca, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

No, zbog prekršenih uslova privremenog puštanja na slobodu Tužilaštvo je zatražilo njegov hitan povratak u Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: