Odbor za "Oluju" - Gotovina, Markač

Vlada Hrvatske treba da donese odluku o osnivanju državnog odbora za organizaciju 20. godišnjice "Oluje".

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2015.

10:35

Default images
Getty Images

To je određeno pošto nema saglasnosti o mestu i načinu proslave te hrvatske vojno-policijske akcije.

Uz predstavnike državnog i vojnog vrha, u odboru će, kako je predloženo, biti četiri penzionisana generala, učesnika "Oluje" – Ante Gotovina, Mladen Markač, Petar Stipetić i Marijan Mareković.

Vlada i predsednica države ne slažu se oko toga treba li uz svečanost u Kninu održati i vojnu paradu u Zagrebu. Vlada je najavila osnivanje državnog odbora da bi "Oluja" bila primereno i dostojanstveno obeležena.

Iako je predsednica Kolinda Grabar- Kitarović najpre bila za obeležavanje "Oluje" u Zagrebu i Kninu 5. avgusta, odustala je od podrške toj ideji. Ona je pre dva dana rekla da je sporenje oko načina i mesta proslave "Oluje" postalo nešto što razdvaja naciju, pa smatra da treba odustati od vojne parade u Zagrebu i organizovati je iduće godine na Dan oružanih snaga.

Namera premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) da se 20. godišnjica Oluje obeleži 5. avgusta najpre u Kninu, a potom uveče u Zagrebu izazvala je oštre kritike dela branitelja i opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi aktuelna hrvatska predsednica. Oni smatraju da Knin treba da ima prednost u odnosu na Zagreb kada je reč o tom datumu.

Obeležavanje "Oluje" još je jedna tačka sporenja premijera i predsednice, odnosno SDP i HDZ u izbornoj godini. Redovni parlamentarni izbori treba da budu održani krajem ove ili početkom iduće godine.

Centar za mirovne studije apelovao je danas na premijera i predsednicu da odustanu od vojne parade i tako pošalju snažnu poruku predanosti miru u Hrvatskoj. "Smatramo da je takvo obeležavanje vojno-policijske akcije, u kojoj je ubijeno stotine ljudi – civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promovišu napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je "umesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno rasvetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u 'Oluji' i procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: