"Smene u VS pitanje vojnih organa"

Pitanje eventualnih smena u Vojsci Srbije zbog pada vojnog helikoptera 13. marta je pitanje za vojne organe, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.04.2015.

11:28

Default images
Foto: Tanjug

Tužilaštvo radi svoj posao, rekao je premijer i dodao da ne može da kaže kada će Tužilaštvo izneti konkretne nalaze, jer je to samostalni organ, koji samostalno donosi odluke i jer je pravosue nezavisno.

Vojska Srbije će obavljati svoje zadatke u skladu sa Ustavom, zakonima i čašću, naveo je Vučić i naglasio: "Oni, čiji je pokušaj bio da nam avioni više ne lete i da vojsku kao najbolju instituciju uruše - u tome neće uspeti".

Avioni će, dodao je, uvek leteti kada za to bude potrebe, kao što je bio slučaj i danas.

Premijer je naveo da je sa ministrom Bratislavom Gašićem i rukovodstvom Vojske Srbije razgovarao o helikopterskoj nesreći, da je bilo reči i o poštovanju procedura, te da je konstatovano da će se takvi slučajevi dešavati, jer se radi o vojsci, o specifičnim zadacima i "prosto se na takve stvari, nažalost, mora računati".

"To ne znači da više neće smeti "da se poleti i da se zaštiti naše nebo", dodao je premijer.

Vučić je najavio kupovinu dva transportna helikoptera MI 17 ili novih 171. Premijer navodi da pad helikoptera nije potakao državu da više ulaže u opremljenost vojske.

On je rekao da će već u četvrtak vlada doneti odluku da se izdvoji novac za rezerve delove za lovačku avijaciju, naglasivši da su "sve četiri 29-ke i 21 spremne i uvek će biti spremne da polete kada se za to ukaže potreba i da štite naše nebo".

"Bilo je i onih koji su za to da naše nebo štiti neko drugi, ali Srbija će štititi svoje nebo i svoj suverenitet i bićemo sposobni da to uradimo", poručio je premijer.

Premijer je razgovarao i sa vojnicima i oficirima i poručio im: "ponosan sam na našu vojsku i nikom nećemo dozvoliti da nam vojsku ukine, ni da nam je uruši".

Premijer je rekao da ne postoje sukobi u vojsci Srbije.

"Vojska je jedinstvena i snažna. Ako je pitanje da li će i sutra neko da poleti da spasi decu, odgovor je "da'. Vojska će to da radi još snažnije nego do sada", rekao je Vučić.

Pitanje o sukobu načelnika Generalštaba i ministra vojnog ostalo je bez odgovora Ljubiše Dikovića i Bratislava Gašića.

"Danas ja odgovaram na pitanja, moraćete kod gospodina Dikovića neki drugi put, a ne postoje sukobi u vojsci. Vojska je jedinstvena, vojska je snažna i spremna je da odghovori na sve zadatke", rekao je premijer dodavši da će se Diković i Gašić novinarima obratiti sledeće nedelje i tada će odgovarati na sva pitanje.

Premijer Srbije, ministar odbrane i načelnik Generalštaba VS posetili su danas na aerodromu Batajnica pripadnike 204. vazuhoplov brigade i 250. raketne brigade.

Aleksandar Vučić, Bratislav Gašić i general Ljubiša Diković su posle kraćeg sastanka sa komandantom RV i PVO general majorom Rankom Živakom, komandantom 204. VVR, brigadnim generalom Predragom Bandićem i komandantom 250. RB pukovnikom Savom Milenkovićem, prisustvovali poletanju aviona MIG 21 i prikazu osposobljenosti pripadnika 250. rbr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: