Da li je strah Obrenovčana opravdan

Stanovnici Obrenovca strahuju od najave obilnih padavina, a iz opštine poručuju da je grad bezbedan i da nema razloga za paniku.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2015.

19:51

Default images

U gradu koji je u prošlogodišnjim poplavama najgore prošao, završena je izgradnja i poslednjeg odbrambenog nasipa.

Da li su meteo i hidro alarm zelene ili crvene boje, Obrenovčanima je svejedno jer oni znaju da je baš svaka kap kiše opasna po i te kako natopljeno zemljište u njihovom gradu. Prošle godine u Velikom polju ništa nije ostalo suvo, i iako vide da se ispred njihovih kuća prave nasipi, građani kažu da žive u strahu.

"Strah je veći neko prethodne godine, ljudi povlače stoku. Sigurnosti nema. Mnogo je teško", govore Obrenovčani.

Ovoga puta je nasip u Velikom polju viši i izgrađen je od gline. On predstavlja glavnu branu za Kolubaru i sa završetkom tih radova zaštićena je i poslednja kritična tačka na teritoriji Obrenovca tvrde u opštini.

"Nemamo nijednu kritičnu tačku, nema opasnosti ni od Save ni od Tamnave“, ističe predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i dodaje da je Obrenovac apsolutno bezbedan grad, bez prostora za brigu ili paniku.

Pošto se podzemne vode širom Obrenovca gotovo spajaju sa površinskim u poslednjih mesec i po dana čišćena je mreža kanala tako da sada kažu nadležni grad može da primi najavljenu količinu padavina. I sistem kanalizacije koji je pod 24 časovnim nadzorom, radi bez problema.

Zbog najavljenih padavina koje bi trebalo da se pojačaju, u punoj pripravnosti je Sektor za vanredne situacije. Najviše padavina očekuje se u slivu južne Morave. Specijalističke ekipe nalaze se u predelu od Valjeva i Niša do Zaječara, a spremni su u zavisnosti od potrebe da u najkraćem roku stignu do ugroženih područja.

Na oprezu su i Srbijavode. Kažu da nema nesta za paniku ali upozoravaju da dodatni problem predstavlja i što se nivo podzemnih voda poslednjih godina konstatno povećava pa se poplavni talas brzo formira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: