Kirbi: RUS napravila veliku grešku

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi poručio je da je celom svetu potrebno da Rusija i SAD imaaju dobre odnose.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

14:20

Default images
Foto: Beta, arhiva

On je dodao da zbog toga što to nije tako Evopa plaća ekonomske posledice svega toga.

Komentarišući krizu u Ukrajini, Kirbi je rekao da je Rusija napravila veliku grešku kada je pripojila svog suseda i "podgrejala građanski rat u istočnom delu Ukrajine".

"Bio sam zaprepašćen ubistvom Borisa Nemcova, jer je prva reakcija iz Moskve bila da je to provokacija nekoga iz Ukrajine, a meni je vrlo teško da u to poverujem", poručio je Kirbi na panelu "Prelivanje geopolitike na ekonomiju" na Kopaonik biznis forumu 2015.

Deo problema u Ukrajini je to što ekonomske reforme nisu sprovedene na efikasan način i to što se energetska zavisnost nije pratila na odgovarajući način, naveo je Kirbi i objasnio da u SAD potrošnja energije opada i da je to zbog toga što su delom građani shvatili da moraju da smanje korišćenje prevoznih sredstava koja troše dosta energenata.

"Srbija ima potencija po pitanju očuvanja energije i nije dobro da vam sve zavisi od jednog mesta", podvukao je Kirbi.

Šef Delegacije Srbije u EU Majkl Davenport, govoreći o izgledima za rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je da je potrebno insistirati na potpisivanju drugog sporazuma iz Minska o prekidu vatre, ali i slanju većeg broja posmatrača u okviru Misije OEBS-a.

"Drugi sporazum o prekidu vatre omogućio bi nam da dobijemo 'malo prostora da udahnemo vazduh'. Takođe, aktivnosti OEBS-a su veoma važne i slanje većeg broja posmatrača u Ukrajinu bi pomoglo da se izgradi poverenje", rekao je Davenport.

On je dodao da je potrebno da se dođe i do zajedničkog mišljenja o tome koje su radnje prihvatljive, a koje nisu kako bi se svi uhvatili u koštac sa situacijom "onakvom kakva jeste".

Prema njegovim rečima, uloga Srbije, kao predsedavajuće OEBS-a, veoma je značajna.

"Veoma je ohrabrujuće što do sada Srbija to dobro radi u smislu uspostavljanja koordinacije svih tih odnosa između Evropske unije, OEBS-a i drugih važnih aktera", smatra Davenport.

Davenport jsmatra da je i u rešavanju krize u Grčkoj potrebna "mala pauza za vazduh" kako bi svi politički akteri dobili dovoljno prostora pre nego što se nastavi rešavanje krize.

"Kada je reč o Grčkoj, očigledno je da smo svedoci već dugo jedne nesigurnosti koja tamo vlada između Evrope i ostatka Evrozone, ali mislim da sada imamo osnovu za izlazak iz te krize i osnovu za održavanje te politike koju vodimo, a koja će pomoći u tom smislu", rekao je Davenport.

Osvrnuvši se i na pretnje koje u pojedinim delovima Afrike i Bliskog istoka izaziva delovanje Islamske države Davenport je konstatovao da je u tim područjima situacija teška i opasna, kao i da smo svedoci rastuće osvešćenosti društva koliko mogu da budu ozbiljne posledice dalje radikalizacije tog stanja.

"Postoje i oni koji u okviru naših društava pomažu toj radikalizaciji, a to je opasnost za sve nas i veoma je dobro što je Srbija to sve ozibljno shvatila i uzela u razmatranje", istakao je Davenport.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm podvukao je da su odnosi između EU i Rusije od centralnog značaja.

"Na sve utiču odnosi između EU i Rusije i zato je ova kriza jako loša za nas i ti odnosi se veoma pogoršavaju posle ove krize. EU, Francuska i Nemačka daju sve od sebe da se situacija u Ukrajini poboljša", rekao je Vilhelm.

On je istakao da je neophodno da se dijalog nastavi i da je to jedini način da se kriza prevaziđe.

"Mi smo spremni da podenesemo i ekonomske posledice sancija, ali ovo je političko pitanje", zaključio je Vilhelm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: