Lavrov: Ratna retorika Kijeva

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je retorikom konfrontacije saopštenje predsednika Ukrajine Petra Porošenka o kraju ukrajinskog neutralnog statusa.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

12:31

Default images

Porošenko je juče uputio parlamentu na razmatranje nacrt zakon o ukidanju statusa vojne neutralnosti, a članstvo u NATO je, kako javio AFP, jedan od prioriteta ukrajinskog predsednika.

"Nacrt zakona kojim se ukida neutralni status Ukrajine, kao i naredba predsednika Petra Porošenka o ekonomskoj blokadi jugoistoka (Ukrajine) predstavljaju ratnu retoriku Kijeva", ocenio je šef ruske diplomarije Lavrov na konferenciji za štampu.

Ukrajinski predsednik je, upućujući nacrt zakona o prekidu vojne neutralnosti parlamentu poručio da je svrha zakona "da se stvore dodatni mehanizmi obezbeđivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine".

"Status neutralnosti Ukrajine pokazao se kao neefikasan u kontekstu odbrane zemlje od strane agresije i pritiska. Činjenica da se Ukrajina nalazi u "sivoj" tampon zoni između moćnih sistema kolektivne odbrane na duže staze je dodatni izazov za našu zemlju", poručio je Porošenku u obrazloženju nacrta zakona.

Iako je NATO 2008. godine razmatrao eventualno članstvo Ukrajine, nikad nije utvrđen konkretan datum njenog prijema u Alijansu.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić izjavili su da Rusija ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: