"Kijev nije hteo da spreči nesreću"

Zvaničnici evropskog centra za kontrolu vazdušnog saobraćaja tražili su od Kijeva da zatvori vazdušni prostor neposredno pre pada MH17.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

07:14

Default images

Kako prenosi Raša tudej, Eurokontrol je u privatnim razgovorima upozorio svoje ukrajinske kolege na veliku opasnost po civilni avio-saobraćaj iznad istočne Ukrajine, gde su se vodile velike borbe državnih i proruskih snaga.

Stručnjaci su bili zabrinuti zbog navodnih informacija da su pobunjeničke snage do tog trenutka oborile dvadesetak ukrajinskih vojnih aviona, zagušenja komunikacionih kanala sa kontrolom leta na donjeckom aerodromu i zbog nemogućnosti ruskih i ukrajinskih kontrolola letova da razmene informacije.

Ipak, Eurokontrol nema mogućnost direktnog uticaja na nacionalne vlade, tako da je Kijev dozvolio civilnim avionima da koriste vazdušni prostor iznad regiona Donjecka i Luganska.

Takva odluka dovela je do pada malezijskog aviona pod oznakom MH17, 17. juna, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Nakon toga Rusija i Ukrajina ušle su u klinč međusobnih optužbi za odgovornost, a nezavisna istraživačka komisija iz Holandije utvrdila je da se avion raspao u vazduhu nakon što je bio pogođen velikim brojem gelera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: