Tražimo od Turske rezultate istrage

Ambasador Srbije u Turskoj rekao je da su neki turski zvaničnici zanemarili informacije Generalnog konzulata Srbije o osetljivosti meča Zvezde i Galatasaraja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:47

Default images

"Srpska javnost je zaista zabrinuta zbog ovog dogadjaja, i zbog toga, mi bismo voleli da vidimo rezultate istrage, kao i da počinilac brzo bude pronađen i kažnjen", rekao je ambasador Danilo Vučetić u intervjuu za turski list Sabah.

Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić rekao je da je veoma važno da se vide rezultati istrage ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu.

"Jedan mladi navijač iz Srbije izgubio je život, što je u srpskoj javnosti izazvalo veliku tugu. Sada je veoma važno da se vide rezultati istrage i mi bismo voleli da dobijemo detaljne informacije o tome šta se zaista dogodilo", rekao je Vučetić za turski list "Dnevni sabah".

On je istakao da su, na žalost, neki turski zvaničnici zanemarili informacije koje im je dostavio srpski generalni konzul u Istanbulu Zoran Marković, koji je ukazivao na visoki rizik utakmice.

"Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je šefa naše vlade Aleksandra Vučiha i izrazio mu saučešće. Gradonačelnik Istanbula poslao mi je telegram saučešća Ministarstva spoljnih poslova. To su gestovi dobre volje turskih zvaničnika", rekao je Vučetić.

Srpski ambasador je ocenio da je prevaziđen zastoj u odnosima Beograda i Ankare, nastao posle prošlogodišnje izjave tadašnjeg turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Prizrenu da je "Kosovo Turska", i da su odnosi ponovo dobri.

Vučetić je u prilog tome podsetio da je Davutoglu proletos posetio Beograd i da će predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković 2. decembra boraviti u bilateralnoj poseti Turskoj.

On je dodao da je posle tragedije u Istanbulu turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao srpskog kolegu Aleksandra Vučića da izrazi saučešće zbog smrti navijača Crvene zvezde, a žaljenje je izrazilo i tursko ministarstvo spoljnih poslova, što su, kako je naveo, "gestovi dobre volje turskih zvaničnika".

Vučetić je istakao da su odnosi Srbije i Turske posle posete bivšeg predsednika Turske Abdulaha Gula 2009. doživeli "ozbiljan pozitivan zamah", ali da je u oktobru prošle godine, posle govora tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Prizrenu došlo do zastoja.

"Pored svega mislim da smo prevazišli ćorsokak, i sada se postepeno vraćamo na kolosek. I jedni i drugi moramo da uložimo dalje napore da dodatno unapredimo naše celokupne odnose, kako bi ojačali međusobno poverenje. Imamo ogroman potencijal za to, posebno u sferi ekonomije, trgovine i investicija", rekao je Vučetić.

Na pitanje da li misli da li je Erdoganov govor u Prizrenu kada je rekao da je "Turska Kosovo, a da je Kosovo Turska" interpretiran na pravi način, Vučetić je ocenio da je taj govor "očigledno i nažalost izazvao teškoće u međusobnim odnosima, bez obzira kako je interpretiran, ali da je isto tako važno da je taj problem iza nas i da se vraćamo na kolosek".

"Pozitivna atmosfera je ponovo prisutna", istakao je Vučetić.

On je najavio i posetu predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković Turskoj 2. decembra i izrazio nadu da će posle te posete odnosi Srbije i Turske nastaviti da se razvijaju na svim poljima.

Na pitanje da li Srbija Tursku vidi samo kao ekonomskog činioca ili od nje ima i očekivanja na drugim poljima, Vučetić je naveo da Beograd ne vidi Ankaru samo u tom smislu, ali da toliko priča o ekonomskoj saradnji jer ona nikada zaista nije pratila političke odnose, i zato što postoji "ogroman potencijal za ekonomsku saradnju" dve zemlje.

"I to ne samo za ekonomsku saradnju. Mi možemo da sarađujemo i u svim drugim poljima, kao što su kultura, sport, mladi, nauka, turizam... Već sarađujemo, ali ta saradnja može da bude dublja, bogatija i bolja na obostranu korist i korist građana obe zemlje. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da još jednom pozovem turske biznismene da dođu i investiraju u moju zemlju", rekao je Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: