Škotski referendum u slikama / FOTO

Do referenduma u Škotskoj ostalo je još 10 dana. Kako ankete pokazuju da se povećava broj pristalica nezavisnosti, tako vlast u Londonu vuče nove poteze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

22:43

Default images

Među njima je i najavljena odluka Vlade Velike Britanije o povećanju autonomije i većim nadležnostima za Škote u okviru Ujedinjenog kraljevstva.

Foto: Beta/AP
Premijer Dejvid Kameron trebalo bi u utroak da ponudi nove ustupke Škotlanđanima očekujući da će to biti pomoći da na referendumskom tasu ipak bude više "NE" glasova.
Foto: Beta/AP
Naime, 18. septembra, u četvrtak, Škotlanđani će na referendumu odgovarati na pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?" Od glasača će se tražiti samo da zaokruže "DA" ili "NE".
Foto: Beta/AP
Najnovije ankete pokazuju da će rezultat biti vrlo tesan, jer je prema posledenjem ispitivanju javnog mnenja 51 procenat Škota za "DA" to jest za nezavisnost i otcepljenje od Velike Britanije, dok je 49 procenata protiv toga.
Foto: Beta/AP
U ponedeljak je u Londonu objavljeno da britanska kraljevska porodica čeka prinovu i da će prinčevski par Vilijem i Kejt dobiti drugo dete. Britanski mediji odmah su počeli da prognoziraju kako će ova vest uticati na ishod referenduma.
Foto: Beta/AP
Ostrvska štampa navodi i da je kraljica Elizabeta zabrinuta za sudbinu Ujedinjenog kraljevstva, iako je zvanično njen stav neutralan.
Foto: Beta/AP
"Referendum je stvar naroda Škotske i kraljica je strogo neutralna po tom pitanju, kao i po svim političkim pitanjima. Kraljica će pomno pratiti referendum, kao što radi uvek kada je reč o važnim pitanjima", rekao je nedavno portparol Bakingemske palate.
Foto: BEta/AP
Škotski premijer Aleks Salmond, koji predvodi Škotsku nacionalističku partiju, najavio je da će kraljica i u nezavisnoj Škotskoj ostati na položaju šefa države, ali jedan od lidera te stranke, Džon Mejson, rekao je da će, u slučaju Elizabetine abdikacije ili smrti, biti održan referendum o monarhiji.
Foto: Beta/AP
Unija Engleske i Škotske traje više od 300 godina, tačnije od 1707. godine kada su ujedinjena dva kraljevstva pod jednom zastavom - danas poznatom britanskom Union Jack-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: